Napokon krenula sanacija sv. Mihovila; Nakon cjelovite obnove tvrđava će čuvati baštinu zadarskih otoka!

Započela je sanacija najpoznatije otočke tvrđave zadarskoga kraja, sv. Mihovila na otoku Ugljanu iznad Preka, točnije njenog urušenog sjevernog zida. Radove izvodi tvrtka klesarstvo Brkić iz Zadra, a oni su samo dio opsežnog projekta kojeg Općina Preko priprema već gotovo tri godine.

‘Mihovil’ stanovnici šireg zadarskog kraja, posebice otočani, znaju kao dom TV odašiljača i kao omiljeno odmorište grada i županije za Praznik rada. Ipak, tvrđavu su u 13. stoljeću Mlećani uzdigli s prvotnom svrhom obrane svojih posjeda na ovom dijelu Jadrana, s tim da je “original” utvrde na tom mjestu stajao još u 6. stoljeću. U budućnosti ‘Mihovil’ čeka sasvim drugačija sudbina, ona interpretacijskog centra koji će baštiniti povijest i kulturu svih zadarskih otoka.

Upravo zato priprema projekta traje toliko dugo – zbog potrebe sveobuhvatne sanacije i arheoloških iskapanja, zahtjevnog projekta preseljenja odašiljača i u konačnici prenamjene tvrđave. Koliko će sve to na kraju koštati i dalje nije poznato, no svakako je hvalevrijedan poduhvat očuvanja povijesti i kulture zadarskih otoka koja je desetljećima bila sustavno zanemarivana.

Ono što se zna je kako će “Odašiljači i veze” preseliti antentski stup visok čak 80 metara najkasnije do 31. srpnja 2018. godine za što su osigurane kako lokacijska, tako i građevinska dozvola. Lokacija na koju bi se odašiljač trebao premjestiti je susjedna “Mala glava” tako da svoje kućne antene nećete trebati znatno pomicati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...