Prije deset godina tragično je preminuo Toše Proeski, neprežaljena zvijezda

“Zar je već toliko prošlo”, upitat će se mnogi nakon što čuju da je od tragične smrti makedonskog pop pjevača Toše Proeskog prošlo čitavo jedno desetljeće. Upravo danas, 16. listopada, navršava se deset godina od njegove smrti.

Cijeli prošli tjedan i vikend te tijekom današnjeg dana regija se prisjeća ovog velikog pjevača, koji je uživao poštovanje i divljenje ne samo svojih obožavatelja, nego i glazbene struke. Svatko ga se sjeća na svoj način – obožavatelji i kolege statusima i objavama najomiljenijih njegovih pjesama na društvenim mrežama, a mladi sportaši maratonom od Nove Gradiške, u čijoj blizini je poginuo, pa do Kruševa u Makedoniji, gdje je živio, piše večernji.hr.

U subotu je ispred Tošina spomenika u Novoj Gradiškoj položen vijenac i zapaljene su svijeće, a nakon toga krenuo je i spomenuti ultramaraton kojim se odaje počast pjevaču. U Zagrebu je bilo organizirano dobrovoljno davanje krvi u znak sjećanja na Tošu, koji je bio poznat po svome humanitarnom radu, a u Skopju je održana tradicionalna, deseta glazbena manifestaija “Zvjezdano nebo”. Njome se obožavatelji, potpomognuti poznatim izvođačima, prisjećaju popularnog pjevača, sa željom da se njegovo ime nikada ne zaboravi. Koncert se uvijek održava 5. listopada, nekoliko dana prije godišnjice Tošine pogibije s razlogom: naime, toga je datuma prije deset godina Toše održao na tamošnjem Gradskom stadionu svoj posljednji nastup. Jučer je u zagrebačkoj kapelici sv. Roka na Rokovu perivoju tradicionalno održana liturgija za Tošu, kao i u rodnom Kruševu, gdje pristižu fanovi iz cijele regije kako bi obišli njegov grob koji je uvijek, a ovih dana posebno, zasut cvijećem, aranžmanima, plišanim igračkama, krunicama, slikama svetaca, ali i njegovim uokvirenim fotografijama.

Podsjetimo, Toše je poginuo 16. listopada 2007. u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila kraj Nove Gradiške, na autocesti Zagreb- Lipovac, oko 6.20 ujutro, u 26. godini života. Pjevač je bio na putu prema Zagrebu, sjedio je kao suvozač u automobilu kojim je upravljao njegov prijatelj Georgij Georgijevski, a neprilagođena brzina rezultirala je time da je vozilo udarilo u prikolicu tegljača, i to baš ona strana na kojoj je bio Toše. Preminuo je na licu mjesta. U automobilu je još bila Tošina menadžerica Ljiljana Petrović, koja je, kao i vozač, zadobila lakše ozljede.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...