Stiže novi zakon o OPG-ovima; Dio poljoprivrednika lakše će disati

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o OPG-ima, kojim se po prvi put na jednom mjestu uređuje ovaj važan oblik poljoprivrednog gospodarstva. Prijedlogom se utvrđuju uvjeti za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezanim dopunskim djelatnostima koje se obavljaju na OPG-u, kao i načini i uvjeti za upis u Upisnik OPG-ova, objasnio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

– Ciljana skupina obuhvaća preko 62 tisuće OPG-a koji imaju nositelje mlađe od 56 godina te kvalitetan obujam poljoprivredne proizvodnje, a koje je potrebno usmjeriti u poduzetničkim aktivnostima kako bi nastavili svoj rad u poljoprivredi na područjima gdje žive i rade te ih postupno usmjeriti profesionalizaciji, istaknuo je Majdak, piše Agrobiz.

Zakonom se želi pojednostaviti pravila za stjecanje dohotka kroz uključivanje u različite dopunske djelatnosti, pruža formalnu podršku da u radu na sezonskim i povremenim poslovima smiju pomagati članovi najšire obitelji bez obveze zasnivanja radnog odnosa te se omogućava da proizvodni resursi OPG-a neophodni za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i koji su glavni izvor sredstava za život budu zaštićeni od ovrhe kao i imovina nužna za obiteljski život i stanovanje.

Tihomir Jaić predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika (H.U.P.) kaže kako podržavaju zakon jer su uvaženi njihovih zahtjevi da OPG-ovi do 3.000 eura ekonomske vrijednosti proizvodnje nemaju obvezu zapošljavanja. Kako kaže OPG-ovi su dosad bez obzira na ekonomsku veličinu imali obvezu plaćanja doprinosa, koji predstavljaju veliki trošak, posebice za mlade i početnike. Zahvaljujući našoj inicijativi u prijedlogu se nalazi i odredba o poticajima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje po kojoj će od sada OPG-ovi imati pravo na dobivanje poticaja kod samozapošljavanja, poticaja kod zapošljavanja drugih osoba na gospodarstvu, kao i uzimanja osoba na stručno usavršavanje, ističe Jaić.

Zakon podržava i Matija Brlošić predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, ali ističe kao je Vlada najavila da će ovaj zakon pratiti i drugi Zakoni koji bi trebali dati prednost OPG-ima u gospodarskoj djelatnosti. Ipak se u prijedlogu zakon o poljoprivredno zemljištu pojavila odredba da prednost pri zakupu zemlje osim OPG-a imaju i mikro poduzeća, što nam se čini kao odstupanje od najavljene politike, kaže Brlošić.

No ima i onih koji smatraju da zakon nije dobar. Tako je Robert Hadžić, konzultant u Optimus savjetovanja nedavno za Poslovni dnevnik rekao kako ovakav zakon definitivno širom otvara vrata korporativnoj poljoprivredi. OPG-i u EU su temelj i glavna snaga europske poljoprivrede. Od 12 milijuna poljoprivrednih gospodarstava u EU 97% su OPG. Nijedna zemlja članica EU, pa čak ni bivše tranzicijske zemlje, nisu pokušavale normirati i zakonski ustrojavati obiteljska gospodarstva posebnim zakonom. Svuda u svijetu, osim pretežito vlastitog rada članova obitelji, da bi se nešto smatralo OPG-om, bitno je načelo teritorijalnosti. To znači da su prebivalište članova obitelji i lokacija proizvodnih resursa na istom mjestu ili u prihvatljivoj blizini, kaže Hadžić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...