masovno iseljavanje

Hrvatska tragedija; Svaki četvrti mladi građanin namjerava napustiti zemlju

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Ne žele svi mladi otići u inozemstvo. Zaključak je to dvaju mladih znanstvenica, suradnica s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu koje su ponukane stalnim informacijama o masovnom iseljavanju te odlasku mladih iz zemlje odlučile napraviti istraživanje kako bi dobile više podataka na tu temu.

“Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u razdoblju od 2007. do 2016. došlo je do dramatičnog porasta registriranog broja emigranata, sa 15.000 u 2007. na 36.000 u 2016. godini. Pritom, naravno, uvijek treba imati na umu kako je riječ samo o registriranom odljevu, odnosno o pojedincima koji su odjavili svoje prebivalište iz Hrvatske, a stvaran je broj višestruko veći”, kaže dr. sc. Dunja Potočnik navodeći kako njihova studija “Prethodna iskustva migracije i aspiracije za migracijom mladih u Hrvatskoj” otkriva da su mladi u odlasku motivirani željom za stjecanjem obrazovanja i novih iskustava, piše Net.hr.

Zapošljavanje vani najprivlačnije onima sa završenom srednjom školom

“Mladi koji se odlučuju na takav oblik migracije najčešće se i vraćaju u Hrvatsku, jer je velikim dijelom riječ o studentima koje tek čeka stjecanje diplome. Dio mladih u inozemstvu je boravio u djetinjstvu s obitelji, tijekom radnog vijeka svojih roditelja. Najmanje su brojni mladi koji su u inozemstvu boravili u svrhu zapošljavanja, a pretpostavljamo da je tomu tako jer mladi koji su uspjeli pronaći posao u inozemstvu još uvijek tamo i borave. Kada o zapošljavanju u inozemstvu govorimo, ističe se jedna bitna razlika, a to je da o njemu najvećim dijelom razmišljaju nezaposleni mladi, i to mladi završene trogodišnje ili četverogodišnje srednje škole”, pojašnjava za Glas Slavonije Dunja Potočnik, dodajući kako to ne iznenađuje jer je riječ o kategoriji mladih koji se zapošljavaju nešto sporije od onih s visokoškolskom diplomom.

Prema njezinim riječima, mladi koji razmišljaju o odlasku u inozemstvo najvećim dijelom još nisu zasnovali vlastite obitelji, što je i razumljivo, jer je riječ o mlađima do 29 godina. Kaže kako stoga i najveći broj njih razmišlja o samostalnom odlasku, uz eventualno priključenje obitelji “kada se snađu”.

Oni s obiteljima teže se pokreću

“Podaci ove kvalitativne studije u skladu su s dosadašnjim uvidima o namjerama emigriranja mladih, a koji su dobiveni istraživanjima provedenima od Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Podaci iz tri vala istraživanja – 1999., 2004. i 2013. godine, pokazali su kako oko petine mladih razmišlja o privremenom, a oko četvrtine o dugotrajnom odlasku u inozemstvo. Među njima je, kao i u kvalitativnom istraživanju provedenom 2017., najviše nezaposlenih mladih srednjoškolskog obrazovanja, a odlasku su najmanje skloni visokoobrazovani zaposleni mladi koji su već zasnovali vlastite obitelji”, zaključuje Dunja Potočnik koja je istraživanje napravila u suradnji sa svojom kolegicom dr. sc. Mirjanom Adamović.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar