“Kako je Potjeh tražio istinu” u Kazalištu lutaka Zadar

Najizvođenija predstava Zadarskog plesnog ansambla Kako je Potjeh tražio istinu, biti će izvedena u petak 17. studenog u 12 i 18 sati, također i u nedjelju 19. studenog u 11 sati. Ansambl s dvadeset izvođača nastupit će na pozornici Kazališta lutaka Zadar gdje je predstava bila posljednji put nanovo postavljena na dvadesetom Kazališnom ljetu. Ista predstava svoje prvo uprizorenje na sceni imala je 2005. godine u atraktivnom, no zapuštenom prostoru crkve Sv. Dominik, a igrana je s velikim uspjehom po cijeloj Hrvatskoj.

Kako je Potjeh tražio istinu, redateljice i kostimografkinje Marije Šarić Ban i koreografkinje Sanje Petrovski, scensko je djelo koje je na repertoaru Zadarskog plesnog ansambla punih dvanaest godina. Kroz nju su prošle generacije mladih Zadrana kojima su sam čin stavarnja i repertoarne izvedbe ostavile neizbrisiv trag odražavajući se na njihovu profesionalnu orjentaciju i kulturološku razinu sagledavanja ne samo zadarskog, već Hrvatskog i europskog umjetničkog miljea.

Dramsko – plesna predstava inspirirana je književnim djelom i umjetničkom ostavštinom naše najutjecajnije i svjetski priznate dječje spisateljice Ivane Brlić – Mažuranić.  Priča sadrži mitološke motive i mudrosti običnoga svijeta, inspirirane slavenskom mitologijom. U njoj se isprepliću fantastična i nestvarna bića sa životima stvarnih likova i utjelovljuju temeljne ljudske moralne osobine: vjernost, ljubav i dobrotu, ali i nestalnosti i slabosti. Poruka je jasna, bezvremenska: unutarnja ljepota važnija je i snažnija od izvanjske, ljubav ustrajnija od površne zavodljivosti, dobro jače od zla, djela moćnija od riječi.

Predstava je ujedno i segment doktorskog rada Marije Šarić Ban na temu Kostim kao scenografija. Njeni bogati i slikoviti kostimi, raskošna i autentična glazba Mojmira Novakovića inspirirana slavenskom mitologijom, uigran i razigran brojan plesni ansambl pod vodstvom Sanje Petrovski, tvore ovu predstavu cjelovitim kazališnim činom vrlo gledljivim za sve uzraste.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...