prošle godine umrlo 27 oboljelih

Stručnjak potvrdio: “Gripa je stigla i bit će gora nego lani”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Crna bilanca prošlogodišnje sezone gripe tijekom koje je umrlo 27 oboljelih, a više od 50 tisuća ih je bilo zaraženo, građane je očito potaknula na cijepljenje pa je ove godine nakon samo tri tjedna nestalo cjepiva u zemlji.

Prošlog tjedna pojavile su se informacije kako cjepiva više nema u Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj, Karlovačkoj i Primorsko-goranskoj županiji, a distribucija novih cjepiva trebala bi se odviti prvih dana u prosincu. No, je li to prekasno budući da je gripa u Lijepu našu već stigla.

Potvrdio je to za Tportal voditelj Nacionalnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Vladimir Draženović. Riječ je o influenci tipa B, i to linije Yamagata, koja je i lani poharala Hrvatsku.

Draženović je početkom prošle godine u jeku sezone gripe nagovijestio kako bi ova mogla biti još gora jer se prošle sezone pojavio novi soj, a kada se on pojavi, sljedeća godina bude gora od prve.

Ipak, najgore se očekuje tek oko Božića pa budući da za stvaranje imuniteta čovjeku treba deset do 15 dana, građani još imaju vremena primiti nove doze cjepiva koje stižu.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar