10,2 milijuna kuna za energetsku obnovu dvije školske zgrade

Zadarska županija nastavlja uspješan niz provođenja projekata vezanih uz korištenje europskog novca, a ovaj put riječ je o energetskoj obnovi školskih zgrada.

Na poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, koji se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014-2020., županija je prijavila dva projekta energetske obnove školskih zgrada, te su joj za oba projekta odobrena bespovratna sredstva.

Krajem studenoga potpisani su ugovori o dodijeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu školskih zgrada i to za projekt „Energetska obnova školske zgrade Osnovne škole Jurja Dalmatinca Pag“ i za projekt „Energetska obnova školske zgrade u Perivoju Vladimira Nazora Zadar“ koju koriste četiri srednje škole – Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Gimnazija Jurja Barakovića, Gimnazija Vladimira Nazora i Prirodoslovno-grafička škola.

– Energetska obnova zgrade je došla u pravi trenutak, jer se na školi nisu radile nikakve rekonstrukcije osim obnova vanjske fasade stradale u Domovinskom ratu. Zamjenom krovišta i zamjenom dotrajalih prozora zaustavit će se prokišnjavanja u zgradi i smanjiti potrošnja energenata barem za jednu trećinu. Nadam se kako će obnova teći planiranom dinamikom i kako će nova školska godina 2018./2019. početi sa završenim projektom na radost svih učenika i zaposlenika – kaže Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora.

Zadovoljstvo ne skriva ni ravnateljica Osnovne škole Jurja Dalmatinca Pag Željka Zubović.

– Zgrada u kojoj je smještena naša osnovna škola, ali i Srednja škola Bartula Kašića, sagrađena je 1966. godine i od tada gotovo da nije obnavljana. Obnova zgrade škole u Pagu ima i velik estetski značaj budući se nalazi na turistički atraktivnoj  lokaciji između dva hotela i u blizini jedne od gradskih plaža – kaže ravnateljica.

Ukupna vrijednost oba projekta iznosi 10.241.673,85 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 3.529.851,57 kuna, a iznos od 6.711.822,28 kuna osigurala je Zadarska županija u svom proračunu. U cilju racionalnog trošenja vlastitih proračunskih sredstava Županija će za svoj udio sufinanciranja podnijeti zahtjev na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2017. godinu.

– Svjesni smo činjenice da je energetska obnova školskih zgrada izuzetno važna, jer će omogućiti podizanje razine kvalitete boravka djece i mladih, ali ćemo pritom ostvariti i značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti. Učenici moraju raditi u maksimalno kvalitetnim uvjetima i na tome ćemo nastaviti raditi u narednom razdoblju. Moram pohvaliti naš Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i sport na vrlo kvalitetno odrađenoj pripremi projekta – istaknuo je župan Božidar Longin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...