Čopor vukova hara u zaleđu Zadra na potezu od Murvice do Zemunika

Čopor od najmanje tri vuka hara u zaleđu Zadra, procjena je ovlaštene vještakinje pri Ministarstvu kulture za procjenu šteta od vuka i risa kao strogo zaštićenih životinjskih svojti, Ane Grgas. Svoju procjenu temelji nakon vještačenja posljednjih napada vukova koji su se dogodili praktično u predgrađu Zadra: Murvici i Zemuniku Donjem. Napad u Zemuniku Donjem dogodio se desetak dana prije najnovijeg vučjeg krvavog pira u Murvici.

Nakon vještačenja nad zaklanim i naklanim životinjama u Murvici vidljiva su najmanje tri različita ugriza vuka. Možda čopor čine i više jedinki, ali tri ih je najmanje. Oni su na ovo područje došli privučeni krupnom divljači, točnije divljim svinjama, kaže Grgas.

Vukovi će sigurno ponovno napasti i samo je pitanje gdje. Jučer su napali u Murvici, sutra mogu u Briševu ili Galovcu. Na tom prostoru štiti ih gusta šuma, a njima nije problem prijeći cestu. Oni su inteligentne životinje koje će napasti samo tamo gdje mogu. Vuku nije problem dva dana čekati i gledati u neku ovcu ili janje dok ih ne napadne. Manje je vjerojatno da se približi gradskim predgrađima, Crnom ili Ploči. Do oba djela vodi velika ravnica koju vuk ne voli jer je na njoj nezaštićen, kaže nam lovac Zoran Vukoša.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...