Najdoktor Ivo Žuvela: “Lijepio sam pločice u ordinaciji, farbao zidove, a i dan danas probijam normu i dulje ostajem na poslu. Čovjek ili radi ili ne”

Vodeći se iskustvima pacijenata, portal najdoktor.com objavio je popis najboljih liječnika i stomatologa u Hrvatskoj u 2017.  godini.

Na ovom popisu, i to ne prvi puta, našao se zadarski ginekolog Ivo Žuvela iz Doma Zdravlja Benkovac.

Doktor Žuvela nam kazuje kako mu priznanje znači mnogo, ali donosi dvojake osjećaje. Velika je to osobna satisfakcija, ali i obaveza. Treba održati nivo rada zbog kojeg se našao na popisu najboljih.

Čovjek ili radi polovično ili ne. Kada sam davnih godina došao u ordinaciju Doma zdravlja u Benkovcu zatekao sam je u katastrofalnom stanju. Nije bilo ultrazvuka, ginekološki stol nalikovao je onomu iz srednjeg vijeka. No, zavrnuo sam rukave i bacio se na posao. Lijepio sam pločice, farbao zidove… Ostajao sam na poslu i nakon smjene, dolazio vikendima, a sve za fiksnu državnu plaću, bez ikakvih dodatnih beneficija. Zato smo danas tu gdje jesmo. U ordinaciju je ušlo gotovo milijun kuna, a s 1.700 pacijentica došli smo na brojku od njih 5 tisuća.

Zbog problema zagušenosti domova zdravlja, nedostatka ginekologa, samim time nerealnog omjera liječnika i pacijentica, Žuvela je odavno probio normu upisanih. No, u njegovoj ordinaciji nema nervoze i loših iskustava.

Ja pacijentice ne naručujem. Sa svojim ženama imam jedan usmeni dogovor kojeg se drže i koji se kao takav pokazao funkcionalnim. Na preglede mi dolaze nakon menstrualnog ciklusa, papa se radi točno nakon godine dana, trudnice znaju kada moraju na kontrolu… Napravili smo red i samim time, koliko je to moguće na toliki broj upisanih, izbjegli stvaranje nepotrebnih gužvi. Naravno, i dalje svaki dan probijem normu, jer nemam srca vraćati pacijentice kući, pogotovo one koje mi dolaze iz Starigrada, Vodica, sa Murtera

Često percipiramo liječnike kao osobe koje na nas i naše probleme gledaju bez emocija. Za njih smo samo broj i dijagnoza. Je li to baš tako?

Naveo bih samo primjer da sam diljem županije držao predavanja o raku vrata maternice. Sve kako bi osvijestili žene koliko su redoviti pregledi važni, kako bi naučile kako spriječiti, ali i prepoznati bolest. Taj dio mog djelovanja nikada mi nije donio financijsku korist, a trošio sam mnogo svog vremena. Također, u ordinaciji sam uveo tečaj za trudnice koji je besplatan i nakon kojeg muž ima pravo prisustva na porodu. Sve to zasigurno ne bih radio da na pacijente gledam kao na objekt.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...