Općina Vir spremna tužiti dožupana Šimu Vickovića te pročelnike Olivia Meštrovića i Željka Letinića!?

Općina Vir podnijela je kaznene prijave protiv djela osoba koje su upetljane u slučaj izgradnje benzinske postaje na Viru, a načelnik Kristijan Kapović najavio je i podnošenje novih ako ne bude promptne reakcije Zadarske županije u ovom slučaju. Najavio je to Kapović na tiskovnoj konferenciji na temu “Dokle seže uredski kriminal? Tko je još odgovoran”. Razlog za oštru reakciju jesu sumnje kako se cijeli slučaj pokušava zataškati.

Mi smo podnijeli kaznene prijave protiv zamjenica Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnju Zadarske županije Ivone Cote koja je izdala građevinsku dozvolu za izgradnju benzinske postaje na Viru investitoru Tri Bartola, Željka Predovana kao projektanta, protiv Ante Valentića kao direktora poslovne jedinice Zadar Hrvatskih cesta te protiv Tri Bartola, odnosno Burčul Bartola kao investitora.  S cijelim slučajem upoznali smo i USKOK koji su nam rekli da nikad nisu dobili bolje pripremljeni kazneni predmet. Ovdje se ne može govoriti o propustu, vidi se velika namjera, a sada se krenulo u fazu zataškavanja, rekao je Kapović.

Kapović ističe kako je Zadarskoj županiji trebalo 16 dana da primi izaslanstvo Općine Vir. Virane su primili dožupan Šime Vicković, aktualni pročelnik Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnju Zadarske županije Olivio Meštrović te njegov prethodnik Željko Letinić. Stav virskog izaslanstva jest da su se u Županiji ponijeli rezervirano prema cijelom slučaju. Općina Vir traži od njih da pokrenu kazneni i stegovni postupak protiv odgovornih u postupku. Ako ne postupe po zahtjevu pokrenut će postupke i protiv njih.

Načelnik Kristijan Kapović kaže kako je šteta veća nego što se na prvi pogled činila. Prvotna procjena je bila da je izdavanjem sporne građevinske dozvole proračun Općine Vir oštećen za 500.000 kuna, dok je investitoru Tri Bartola pribavljena korist od preko milijun eura. Kapović kaže da je izdavanjem građevinska dozvole ugrožen i projekt rekonstrukcije državne ceste, kolnika, izgradnje nogostupa i autobusnih stanica koje kao ovlaštenik Hrvatskih cesta provodi općinska tvrtka Vir održavanje. Do sada je u projekt uloženo 10 milijuna kuna, a za isti je pročelnik Letinić izdao lokacijsku dozvolu.

Na konferenciji je pokazano kako projekt benzinske postaje ulazi u prostor 70 metara od ceste, iako prema zakonu može samo 25 metara.

Ovdje imamo slučaj da je kriminal vidljiv i na razini dječjeg vrtića. U nekim drugim općinama i gradovima to možda može proći, ali bogemi na Viru neće. Sa županom Božidarom Longinom se još nismo vidjeli. Prvi puta ćemo se vidjeti na u petak na Božićnom domjenku. Nadamo se plodonosnom razgovoru, kaže Kapović.

Na tiskovnoj konferenciji ponovno je spomenut loš odnosu između Zadarske županije i Općine Vir, osobito s navedenim upravnim odjelom. Dosadašnja loša komunikacija i nekooperativnost dovela je do toga da je Općina Vir od 2008. godine pokrenula 26 upravnih postupaka u sporovima sa Zadarskom županijom od kojih je 80 posto riješeno u korist Virana.

OVDJE pogledajte cijelu snimku sa presice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...