Sjajni Diktatori prvi put na Viru: “Dugo smo dogovarali koncert i uvijek bi se nešto izjalovilo, ali sada napokon dolazimo”

Bilo je to prije nekih 13 zima kada se u Zagrebu splitski student Marko Jelavić premišljao oko imena za glazbeni sastav. Društvo mu je pravio prvi gitarist budućeg benda, a ideja vodilja za ime benda bila je naslovnica jedne epizode kultnog „Alan Forda“. Glazbeni afinitet već je bio usmjeren na pop i rock domaće i strane standarde.

„Ucviljeni diktator! Sjajna i uvijek aktualna priča Alan Forda, ali naša ideja oko imena Diktatori za bend nije bila politička. Volimo strip Alan Ford, bio nam je inspiracija, no samo ime više odgovara diktaturi ritma i zabave. Na to smo ciljali“, objašnjava nam prvi čovjek splitskog benda Jelavić kako je izabrano ime. Iako zvučno, nije jamčilo ništa. Momci su se tek morali dokazati, i tako je krenula njihova „diktatura ritma i zabave“.

Klubovi su bili puni; jedan za drugim padali su „The Best“, „Roko i Akademija“, „Saloon“, „Sax“, „Petica“ i tako redom. Napokon, tri godine nakon te zagrebačke zime i smišljanja imena za bend, uočio ih je legendarni splitski kantautor Marijan Ban, a rado su ih kao svoj prateći bend imali Neno Belan, Alen Islamović, Giuliano, Mladen Vojčić Tifa ili Bobo Knežević. S Banom još i danas sviraju i nastupaju, a svoj trenutak slave doživjeli su na „Zagrebačkom festivalu“ prošle godine te prvim solo singlom iz 2015. godine. U međuvremenu su snimili još dvije autorske skladbe, u pripremi je i peti singl, pa je vjerojatno kako će vrlo brzo dočekati i premijeru albuma.

„Kako je krenulo, očito ćemo vrlo brzo doći i do albuma, no mi smo bend koji je u prvom redu posvećen live nastupima“, kaže Marko najavljujući sjajnu zabavu u subotu na Viru. Barem su dva osnovna razloga za takvu tvrdnju: Marko Jelavić (vokal), Tibor Bošković (klavijature), Marin Kalajžić (bubnjevi), Luka Tičinović (bas gitara) i Tiho Vlahović (solo gitara) jednostavno sjajno sviraju s repertoarom od 200-tinjak vrhunskih standarda, a na Viru nikad nisu bili.

„Nismo. Dugo smo dogovarali koncert, ali bi se uvijek nešto izjalovilo i nikad se nije realiziralo. Sada smo napokon na Viru, iako bez Bana koji ima zdravstvenih problema. Inače nam je Zadarska županija nakon Splitske najviše zastupljena s koncertima“, pune se Marko i „Diktatori“ dobrim vibracijama i energijom pred subotnji virski koncert.

KLIZALIŠTE & PALJENJE DRUGE ADVENTSKE SVIJEĆE

U ostatku subotnjeg programa „Adventa na Viru“ koji počinje od 18 sati, uz koncert grupe „Diktatori“ bit će i paljenje druge adventske svijeće te zabava za sve na Trgu svetog Jure. Na štandovima „Vir turizma“ standardna je ponuda blagdanskih slastica i toplih napitaka, a u punom pogonu je i prvo virsko klizalište.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...