Gradonačelnik Branko Dukić primio autore i urednika monografije ‘’112. brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske’’

Prije prvog javnog predstavljanja prve monografije  proslavljene zadarske 112. brigade, gradonačelnik dr. Branko Dukić  primio je u gradskoj vjećnici autore monografije, pukovnike Marka Čulinu i Dušana Nikitovića te urednika Nedjeljka Jusupa. Prvi ratni zapovjednik 112-te Mako Čulina zahvalio se na gostoprimstvu te ukratko upoznao sa sadržajem monografije  gradonačelnika i njegove suradnike Tihomira Bakarića, savjetnika za branitelje i Nevena Klarina, pročelnika ureda gradonačelnika,  sudionike Domovinskog rata i pripadnike 112. brigade

Na više od 250 stranica velikog formata, 159 ratnih fotografija i 36 izvornih dokumenata kronološki se opisuju događaji od prvih višestranačkih izbora, početka neprijateljske agresije, ustrojavanja brigade i herojske obrane Grada Zadra, otoka i zadarskog zaleđa do 15. siječnja 1992. godine, pa iz tog razloga monografija i nosi naslov “112. brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH”.

Osjetili smo povijesnu dužnost da kao utemeljitelji i prvi zapovjednici brigade objavimo istinu o početcima stvaranja brigade i borbenim djelovanjima u širem zadarskom zaleđu, posebno u obrani grada Zadra tijekom 1991. godine, istaknuli su autori Čulina i Nikitović.

Gradonačelnik Dukić, koji je i sam dragovoljac Domovinskog rata nije krio zadovoljstvo što je Zadar dobio monografiju  u kojoj su opisani svi najvažniji događaji iz novije povijesti  Zadra. – Ovi datumi, herojske obrane Zadra i Hrvatske, ostatat će zapisani zlatnim slovima u povijesti našeg naroda. Veselim se predstavljanju monografije jer i to je značajan prilog promicanju istine o Domovinskom ratu što pozdravljaju svi branitelji koji su se u samim početcima neprijateljske agresije dragovoljno stavili u službu obrane svog kraja, svog Grada Ii svoje Domovine. Monografija 112-te brigade svjedočanstvo je o herojskoj obrani Zadra, otoka i zadarskog zaleđa, rekao je Dukić i dodao: – Drago mi da nisu zaboravljeni i da im je u monografiji poklonjena dužna pozornost svi oni koji su dali najviše što su imali, svoje mlade živote, a nisu imali sreću dočekati mađunarodno priznanje države za koju su se borili. Naše heroje nikad ne smijemo zaboraviti, istaknuo je Dukić..

Pozivamo pripadnike 112. brigade i zainteresirane građane iz Zadra i Zadarske županije da dođu na javno predstavljanje monografije, poručio je Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik 112. brigade.

Podsjetimo, prvo javno predstavljanje   monografije “112 brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja” održat će se u ponedjeljak 15. siječnja 2018. godine, na Dan međunarodnog priznanja RH i blagdan Svete Stošije, zaštitnice Grada Zadra,  te jubilarne 25. obljetnice Akcije Maslenica. Uz autore Čulinu i Nikitovića te urednika Jusupa, o monografiji će govoriti pisac predgovora  povjesničar doc. dr. Zlatka Begonja i stručni recenzenti general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH te brigadni general Mate Viduka, koji je u razdoblju o kojemu se govori u monografiji bio zapovjednik Operativne zone za Dalmaciju.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...