ospice

I Hrvatskoj prijeti epidemija; Kako izgledaju, koliko traju i kako zaštititi dijete?

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Prijeti li Hrvatskoj epidemija ospica? Posljednjih godina procijepljenost djece u Hrvatskoj pala je s uobičajenih 95 na 89 posto prema trenutno dostupnim podacima za 2016., pa je rizik od zaraze ipak nešto povećan.

Ospice su virusna infekcija koja je zarazna i najčešće se pojavljuje u dječjoj dobi. Virus se prenosi kapljičnim putem i bolesnik je zarazan nekoliko dana nakon pojave osipa.

Ospice su visoko zarazna infekcija koja se očituje izrazitim simptomima i osipom. Virus ospica u svijetu godišnje zarazi 30 do 40 milijuna ljudi, uzrokujući smrt u 800.000 zaraženih, uglavnom djece. Ospice se radi rutinskog cijepljenja u djece rijetko pojavljuju.

Simptomi ospica
Glavni simptomi ospica su vrućica, kašalj, konjuktivitis te pjegice i osip na sluznici. Nakon inkubacije od 7 do 14 dana pojavljuje se vrućica, kašalj i konjuktivitis. Pjege se pojavljuju nakon 2 do 4 dana. Te pjege nazivaju se koplikove pjege, a izgledaju kao zrnca bijelog pijeska koje su okružene crvenom aureolom. Također se pojavljuje i grlobolja.

Osip se pojavljuje 3 do 5 dana nakon prvih simptoma, odnosno 1 do 2 dana nakon pojave koplikovih pjega. Prvo se počinje pojavljivati ispred i ispod ušiju te na vratu. Nakon jednog do dva dana počne se širiti na trup i ruke, dok na licu počinje blijediti.

Temperatura za vrijeme ospica može biti i viša od 40C, uz suhi kašalj, osip, umor i svrbež.

Navedeni simptomi variraju od djeteta do djeteta, pa može imati slabiji osip ili se grlobolja uopće ne pojavi. Simptomi lagano počinju nestajati nakon 3 do 5 dana. Prvo dolazi do pada temperature, poboljšanja općeg stanja bolesnika te povlačenja osipa na čijem mjestu ostaje bakreno–smeđa boja kože koja se ljušti.

Ospice su izrazito prijenosne i zarazne
S obzirom na to da ospice uzrokuje izrazito zarazan virus, ospice se lako prenose. Ako vam je dijete u školi ili vrtiću i pojave se ospice, velika je šansa da se i ono zarazi. Bolesnici su zarazni nekoliko dana prije pojave vidljivih znakova ospica, ali i nakon pojave osipa. Nakon što se osip potpuno povuće, dijete više nije zarazno.

Paramiksovirus koji uzrokuje nastanak ospica može se prenijeti kapljičnim putem iz nosa, grla i usta.

Komplikacije za vrijeme ospica
Tek oko 17% oboljelih ima jednu ili više komplikacija bolesti. Najčešće su: upala uha, upala pluća, grčenje uslijed visoke temperature, proljev ili upala mozga.

Upala pluća događa se u najvećem broju slučajeva, ali javlja se u samo oko 6% oboljelih i vodeći je uzrok smrtnosti od ospica. U Europskoj uniji se prema posljednjim podacima javlja tek jedan umrli na 4 tisuće oboljelih od ospica. Najveći rizik je kod male djece do 2 godine.

Kako liječiti ospice?
Bolest ospica spontano prolazi. Kao kod ostalih viroza, temperatura (u ovom slučaju i osip) nestaju kroz 5-6 dana. Kašalj najčešće duže potraje. Liječenje je simptomatsko i preporučeno od strane liječnika. Koriste se lijekovi za snižavanje temperature te sirupi za ublažavanje kašlja. Za osip se mogu primijeniti antihistaminici te tekući puder s cinkom.

Kada posumjate da vam je dijete dobilo ospice, odmah se obratite liječniku. Bitno je da liječnik tu sumnju odmah prijavi javno-zdravstvenim ustanovama jer je bolest teža i lako se prenosi.

Prevencija
U većini razvijenih zemalja djeca se cijepe protiv ospica. Prvu dozu trebaju dobiti u dobi od 12 do 15 mjeseci, no pri pojavi epidemije ospica djeca se mogu cijepiti i u dobi od šest mjeseci. Cijepljenje pruža dugotrajnu imunost pa se na primjer pojava ospica u SAD–u smanjila za 99%.

Nakon cijepljenja može se pojaviti blaga infekcija koja nije zarazna.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar