Loše vijesti za kupce na internetu; Uvodi se PDV i na pošiljke iz Kine i SAD-a

Europska unija uvodi nova pravila u sustav naplate PDV-a za prekograničnu internetsku trgovinu kojima će biti ukinuto oslobođenje plaćanja PDV-a za robu do 22 eura naručenu iz zemalja izvan EU, a sve kako bi se pomoglo europskim e-trgovcima.

Stručnjaci Europske komisije tvrde kako to oslobođenje plaćanja PDV-a trgovce izvan EU stavlja u povlašteni položaj u odnosu na europsku konkurenciju, a da ne spominjemo koliko se nenaplaćenog poreza godišnje baca u vjetar.

Prema službenoj statistici EU, svake godine u Uniju se iz zemalja trećeg svijeta uveze 150 milijuna paketa pojedinačne vrijednosti manje od 22 eura, a mnogi od tih paketa, upozoravaju stručnjaci, zapravo sadrže lažno deklariranu, ali puno vredniju robu poput smartphonea, tableta i ostalih skupih elektroničkih uređaja.

Istodobno, na robu male vrijednosti naručenu iz neke od zemalja EU potrošači redovito plaćaju PDV, zbog čega europski trgovci vrlo teško mogu konkurirati spretnijim i domišljatijim dobavljačima iz zemalja izvan europske domene.

Da se praksa često zloupotrebljava pokazuju i podaci iz Hrvatske pošte. Putem te državne tvrtke u Hrvatsku je u 2017. iz trećih zemalja uvezeno 9,5 milijuna pošiljaka male i veće vrijednosti, od čega je Carinska uprava u carinsku prijavu prijavila ukupno 87.810 paketa, piše Jutarnji.

To znači da su carinici za nešto malo manje od 90 tisuća paketa zatražili postupak utvrđivanja vrijednosti pošiljke zbog sumnje u točnost deklaracije, od čega se na kraju ispostavilo da ih je u vrijednosti manjoj od 22 eura bilo samo 13,5 posto, odnosno 11.879 paketa.

Ipak, informaciju koliko se paketa male vrijednosti u Hrvatsku ukupno godišnje uveze preko svih pružatelja poštanskih usluga od Ministarstva financija nismo uspjeli dobiti, a iste podatke ne vode ni u HAKOM-u koji prati tržište poštanskih usluga.

Ukidanje oslobođenja od plaćanja PDV-a na robu manje vrijednosti pritom je samo jedna u nizu izmjena koje u sljedećim godinama očekuje sustav naplate PDV-a u prekograničnoj e-trgovini. Naime, naplata PDV-a u e-trgovini u EU prilično je komplicirana, ponajprije zbog različitih stopa u članicama, pa čak i različitih stopa unutar samih zemalja, što e-trgovcima čini dodatne birokratske i administrativne troškove pri plaćanju.

Redovna stopa u državama EU, ovisno o vrsti robe, varira od 17 do 27 posto, a u državama koje primjenjuju sniženu stopu razlike su još veće. Dodatno, problem u naplati PDV-a stvara i činjenica da se postojećim pravilima PDV na kupljenu robu plaća u zemlji dobavljača, umjesto potrošača, što EU smatra primjerenijim sustavom.

Kako bi jedinstveno digitalno tržište doista zaživjelo, EU je još u svibnju 2015. počeo javno savjetovanje o pojednostavnjivanju sustava PDV-a koji bi u cijelosti trebalo zaživjeti 2021. Dotad će na razini EU biti uspostavljen jedinstveni portal za online plaćanje PDV-a, čime bi se PDV plaćao “na jednom mjestu”, a kompletan PDV ostajao u zemljama potrošača umjesto dobavljača.

Neke zemlje EU takvim će sustavom izgubiti na prihodima (procjena je da će Luksemburg takvom naplatom izgubiti oko 800 milijuna eura, tj. 1,5 posto BDP-a), dok bi Francuskoj i Velikoj Britaniji prihodi trebali rasti za 200 odnosno 400 milijuna eura na godinu.

Bivši ministar financija Boris Lalovac očekuje da će novi sustav naplate PDV-a u tom smislu imati dobar efekt i na hrvatsku e-trgovinu.

– Naravno, treba vidjeti na koji će se način različite europske ekonomija, pa tako i hrvatska, prilagoditi novom sustavu, no naša je Porezna uprava još uvođenjem fiskalizacije pokazala da je spremna za elektronički sustav razmjene podataka, pa mislim da ne bi trebalo biti problema. Novi bi sustav naplate PDV-a trebao biti i poticajan za domaću e-trgovinu jer se kod nas trenutno i dalje najviše kupuje gotovinom – rekao je Lalovac, dodavši kako se nada da će novi sustav na dobar način organizirati i sustav sigurnosti isporuke robe.

Procjene su stručnjaka EU da će izmjene u naplati PDV-a za prekogranično e-trgovinu zemljama članicama uštedjeti oko pet milijardi eura godišnje, koliko se trenutno gubi na PDV-u. Izmjene bi u cijelosti trebale zaživjeti 2021., a ukidanje oslobođenja plaćanja PDV-a na robu male vrijednosti iz trećih zemalja predviđa se već za 2019.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...