Među skandaloznim zastarama je i ona za pijanog vozača iz Sv. Filipa i Jakova koji je usmrtio majku i dijete

Slučaj Maškarin nije jedini istaknuti slučaj koji je, paradoksom hrvatskog pravosuđa, otišao u zastaru. Prema najnovijoj odluci Općinskog suda, slučaj Maškarin iz 2006. godine otišao je u zastaru. Liječnik koji je bio optužen za nesavjesno liječenje neće odgovarati. Protiv dr. Branka Popovića godinama se vodio postupak zbog optužbi da je iz nehaja kao doktor medicine obavljajući svoju djelatnost nesavjesno postupao i time prouzročio teške tjelesne ozljede Miroslavu Maškarinu. Riječ je o 21-godišnjem mladiću koji je 2006. podvrgnut rutinskoj operaciji slijepog crijeva u KBC-u Rijeka, prilikom koje mu je probijena aorta i teško oštećen organizam pa je sve završilo amputacijom lijeve potkoljenice.

Za djelo za koje je dr. Popović prvotno bio optužen predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina, no kako je kasnije optužen da je djelo počinio iz nehaja maksimalno je mogao biti osuđen na godinu dana zatvora. Nakon brojnih vještačenja i svjedočenja dr. Popović je u rujnu 2011. proglašen krivim i nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od osam mjeseci, uvjetno na dvije godine. Županijski sud tu je presudu godinu dana kasnije ukinuo te je slučaj vratio na ponovno suđenje. Maškarinu je nakon sedam godina suđenja 2015. na Općinskom sudu u Rijeci nepravomoćno dosuđena odšteta od 5,99 milijuna kuna. Isplaćeno mu je 1,6 milijuna.

Odlaskom u zastaru ovog slučaja, prisjetili smo se još nekoliko skandaloznih slučajeva zastara u hrvatskom pravosuđu. Ipak, važno je naglasiti da su u međuvremenu, izmjenama Zakona o kaznenom postupku 2015. godine, rokovi zastare produženi, piše Net.hr.

1. Smrt bebe i rodilje zbog liječničke pogreške

U siječnju 2002. godine umrle su rodilja Dragica Ivankić i njezina beba zbog liječničke pogreške, a zbog tog slučaja koji je 2008. pao u zastaru nitko neće odgovarati. Postupak je vođen protiv poznatog  ginekologa Asima Kurjak koji je tada bio predstojnik klinike za ginekologiju i porodništvo bolnice Sveti Duh. Liječnici su, naime, prekasno shvatili da je prilikom poroda došlo do puknuća maternice i nisu na vrijeme reagirali.

Doduše, 2006. Kurjak je proglašen nevinim, jer nije bilo dovoljno dokaza njegove krivnje, no onda je suprug Dragice Ivankić privatno pokrenuo sudski progon. Tako je Kurjak u prosincu 2007. zbog zataškavanja greške trojice liječnika prilikom poroda osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora, da bi već u siječnju 2008. na snagu stupila zastara u tom slučaju pa ova presuda nije imala nikakvog utjecaja. Do siječnja, naime, viši sud nije stigao odlučiti o žalbi. Unatoč zastari kaznenog postupka, Županijski je sud u Zagrebu 2015. donio pravomoćnu odluku da je KB Sveti Duh obitelji umrle rodilje i bebe dužna isplatiti odštetu u iznosu od tri milijuna kuna.

2. Ubojstvo studenta u centru Rijeke i nepružanje pomoći

U prosincu 2009. u centru Rijeke usmrćen je student Aleksandar Abramov. Nakon brojnih udaraca što su mu ih zadali napadači ugušio se u vlastitoj krvi. Za ubojstvo je bio osuđen Dušan Cupać, a za nepružanje pomoći su na tri i pet mjeseci zatvora bili osuđeni Darijo Savić i Darijo Cupać. Zatim je Vrhovni sud ukinuo presudu za Savića i Darija Cupaća. Predmet je vraćen Županijskom sudu u Rijeci 27. prosinca 2016. godine, a u prosincu 2017. nastupila je zastara, zbog čega je sudski progon automatski obustavljen. Novi Kazneni zakon za ovo kazneno djelo predviđa ili novčanu kaznu ili kaznu zatvora od šest mjeseci, a zastarni rok je šest godina.

3. Zastara za seks s maloljetnicom

U zastaru je 2013. pao i slučaj ravnatelja osnovne Glazbene škole u Makarskoj, koji je još 2001. ili 2002. bio optužen za seks s maloljetnicom. Ta je djevojka 2003. godine postala punoljetna, pa je 2008. kazneno djelo koje je Željko Vlaho počinio palo u zastaru. Osim toga, nisu bili pronađeni niti dokazi ili svjedoci koji bi potvrdili neko drugo kazneno djelo za koje bi bilo nadležno Općinsko državno odvjetništvo. O tom je slučaju još 2004. godine pisao jedan lokalni list, no institucije nisu na taj članak reagirale pa istraga tada nije pokrenuta, a da se to dogodilo, možda Vlaho ne bi bio slobodan.

4. Zastara nakon smrti devetogodišnje djevojčice

Bivši direktor hotela u Stubičkim Toplicama, Ivica Malčić, u rujnu 1996. je na cesti Lepoglava-Očura svojim automobilom udario djevojčicu Nikolinu Očurščak koja je na cestu izašla s makadama u nepreglednom zavoju. Malčić je vozio prebrzo i nije se zaustavio na vrijeme. Tijekom čak devet godina suđenja, koje je počelo 1997., promijenjene su čak tri sutkinje, a slučaj je u rujnu 2006. otišao u zastaru. Iako je suđenje počelo 1997. godine, tek je 2005. donesena prva presuda, a prema njoj Općinski sud u Ivancu optuženog nije proglasio krivim. Tu je presudu poništio Županijski sud u Varaždinu, a Malčić je tada osuđen na jednu godinu zatvora. Nakon žalbe je predmet opet vraćen na Općinski sud u Ivancu.

5. Zastara za vozača koji je usmrtio majku i bebu

Slučaj vozača Mile Drilića koji je deset godina ranije optužen za ubojstvo iz nehaja, kad je usmrtio majku s bebom od sedam mjeseci u Sv. Filipu i Jakovu, pao je u zastaru 2011. godine. Drilić je u trenutku nesreće bio i pod utjecajem alkohola. U međuvremenu su protiv njega donesene tri nepravomoćne presude, a do zastare je došlo kad je Županijski sud u Zadru treći put presudu vratio na ponovno odlučivanje.

Suđenje je počelo 2002. godine, a 2007. je donesena uvjetna osuda. Nakon žalbe je ta presuda ukinuta i vraćena na ponovno suđenje na Općinski sud u Zadru. Tada je sutkinja Drilića osudila na osam mjeseci zatvora, no Županijski je sud ukinuo tu presudu, nakon čega je donesea oslobađajuća presuda. Samo tri tjedna prije zastare, Županijski je sud sve vratio na ponovno odlučivanje.

6. Zastara za slučaj zlouporabe položaja i ovlasti Kakarigija i Kurete

Zbog zastare su oslobođeni i general-bojnik Matko Kakarigi te bivši pomoćnik direktora ACI-ja Split, Leo Kuret. Zastara je na snagu stupila 2016. godine, 18 godina nakon početka procesa u kojem su Kakarigi i Kuret bili optuženi za zlouporabu položaja i ovlasti. U optužnici protiv Kakarigija stajalo je da je na zahtjev Kurete 1998. godine omogućio tvrtki ACI Split da na štetu MORH-a dobije novac za građevinske radove na Palmižani. ACI Split nije imala novca za plaćanje tih radova, zbog čega je Kakarigi u ugovoru prikazao da se radi tek o izgradnji protupožarnog puta. MORH je stoga solinskoj tvrtki platio radove, a radi se o iznosu od 40.443 kuna.

Za takvo je kazneno djelo predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a zastara je stupila na snagu pa je tada Županijski sud u Zagrebu odbio optužbe protiv Kakarigija i Kurete.

7. Gordan Giriček oslobođen optužbi za obiteljsko nasilje

Zastara je 2008. nastupila i u slučaju košarkaša Gordana Giričeka koji je bio optužen za nasilje nad suprugom i djetetom. Nataša Gulan, njegova bivša supruga, prijavila ga je za nasilje još 2005. godine. On je optužbe za nasilničko ponašanje prema njoj i 16-mjesečnom djetetu odbacivao, a na nekoliko ročišta nije ni došao. Zagrebački prekršajni sud donio je rješenje o obustavljanju postupka nad Giričekom nakon što je nastupila zastara.

8. Ante Jelavić zbog zastare neće odgovarati za ratno profiterstvo

Prošle je godine nastupila apsolutna zastara u postupku protiv Ante Jelavića, bivšeg predsjednika HDZ-a BiH, zbog zlouporabe položaja i ovlasti te ratno profiterstvo. U optužnici je stajalo da je Jelavić 1996. godine u Grudama, gdje je bio pomoćnik ministra obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne, omogućio Ivici Rajiću značajnu korist, i to odlukom da se iz sredstava Ministarstva obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne tvrtki Mepling isplati 739.083,41 kuna, a time je Rajić kupio stan od 90 kvadrata u Splitu.

Prva postupovna radnja radi progona počinitelja donesena je 16 godina i mjesec dana nakon počinjenja djela, a relativna je zastara na snazi bila i šest godina prije toga.

9. Zastara za ubojstvo starca na kućnom pragu

Zbog apsolutne zastare koja je na snagu stupila 2017., Stipe i Dražen Bulj oslobođeni su optužbi za ubojstvo kod Sinja. Naime, 1998. godine Jovan Borović na svom kućnom pragu u općini Sinj nasmrt je pretučen. Samo mjesec i pol dana prije zastare sazvana je sjednica na kojoj bi se odlučilo o prvostupanjskoj presudi, koja je predvidjela po godinu dana zatvora za počinitelje ovog kaznenog djela. Naime, rođaci su došli na Borovićev prag i istukli ga drvenim kolcima, a on je od posljedica udaraca preminuo.

10. Zastara za optužbe za prostituciju u Splitu

Zastara je 2013. nastupila za optužbe za prostituciju iz 2006. U tom slučaju suđenje nije bilo zakazano čak pet godina. Radi se o optužbi protiv Nediljka L. zbog organiziranja prostitucije s jednom Beograđankom u Splitu, za što je bilo predviđeno pet godina zatvora. Sudac je u tom postupku prvu radnju poduzeo tek 2012., nakon ukidanja presude 2007. i vraćanje predmeta na ponovno suđenje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...