Ministar najavio kako će se PDV najvjerojatnije smanjiti već početkom 2019.

Smanjenje PDV-a je tema, porez na nekretnine nije, učinit ćemo sve što je u našoj moći da smanjimo PDV od početka 2019. godine, rekao je ministar financija Zdravko Marić, a osvrnuo se i na još neke aktualne financijske teme.

Kada je riječ o uvođenju eura, Hrvatska već danas zadovoljava sve formalne uvjete, kazao je Marić i pojasnio: “Ako bismo danas testirali nominalne uvjete iz Maastrichta, zaključili bismo da ispunjavamo svih pet kriterija jer nam je deficit proračuna opće države značajno niži od tri posto BDP-a, a javni dug, unatoč činjenici da je iznad propisanih 60 posto, bilježi trend smanjivanja koji je više nego zadovoljavajući, štoviše čak ga dvostruko brže smanjujemo nego što je propisano tim kriterijima. Ostale kriterije stabilnosti tečaja, kamatnih stopa i inflacije već dulje vrijeme ispunjavamo”.

No, Hrvatska treba proći opsežnu proceduru u kojoj je prvi korak ulazak u tečajni mehanizam, tzv. ERM II, koji po njegovom mišljenju ima još strože kriterije nego što su oni iz Maastrichta.

Upitan što za Hrvatsku može značiti podizanje kamata u ECB-u i američkom FED-u, Marić je u velikom intervjuu za Globus naglasio da to treba ozbiljno uzeti u obzir: “Ne očekujem da će doći do naglog rasta, no ipak za njega moramo biti spremni, a smatram i da imamo dovoljno prostora, rezervi i mogućnosti neutralizirati takve pritiske kroz daljnje smanjenje premije rizika za Hrvatsku. Upravo su te, u javnosti već famozne, strukturne reforme ključne kako bi smanjena premija rizika bila veća od povećanih referentnih kamatnjaka te kako ne bismo značajnije osjetili promjene globalnih čimbenika na koje ne možemo utjecati”.

Na pitanje koliko izgubljeni sudski procesi i arbitraže mogu biti opasni za stanje državnih financija – banke i franak, Ina, Agrokor … – Marić je odvratio: “Naravno da mi vodimo računa o potencijalnim obvezama, uključujući i potencijalne obveze po sudskim sporovima ili arbitražama, koje bi mogle rezultirati teretom za proračun. Upravo je stabiliziranje javnih financija u vremenu gospodarskog rasta te stvaranje određene zalihe ključ za stabilnost i u vremenima materijaliziranja pojedinih vanjskih ili unutarnjih šokova i kriza. Državne financije su stabilne i sigurni smo da će takve ostati”, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...