Problem necijepljenja eskalirao; Kazne postoje na papiru, zakon se ne provodi

Ministarstvo zdravstva poslalo nam je podatke prema kojima se može zaključiti da broj necijepljene djece u Hrvatskoj zapravo rapidno pada, ako je suditi po broju prijava. Tako je 2014. godine zaprimljeno 319 prijava o odbijanju cijepljenja, da bi brojka padala sljedeće tri godine. Prošle godine zaprimljeno je tek 97 prijava o odbijanju cijepljenja. Od toga broja 2014. podnesene su tek 134 prekršajne prijave, a 2017. godine bilo je samo 69 takvih prijava.

Očito je da netko ne provodi zakon jer, prema podacima iz godišnjaka HZJZ-a o stanju zdravstva u Hrvatskoj u 2016. godini, samo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji tijekom 2016. godine 403 djece nije se cijepilo protiv ospica, a u Splitskoj-dalmatinskoj županiji više od tisuću njih. S druge strane, prema podacima sanitarne inspekcije, iste te godine u cijeloj Hrvatskoj 155 osoba prijavljeno je zbog odbijanja obaveznog cijepljenja, a podneseno je svega 99 prekršajnih prijava.

Prema zakonu, na temelju prikupljenih podataka u ordinacijama liječnika te dokaza o pozivanju na cijepljenje, sanitarni inspektor trebao bi izdavati obavezni prekršajni nalog ako se ne izvrši obvezna imunizacije protiv bolesti utvrđenih Programom obveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi, a sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

No prema priloženim brojkama, očito je da proces šteka, a odgovorni, oni koji bi trebali jamčiti provedbu zakona, ne podliježu sankcijama.

Iz Ministarstva zdravstva navode kako, po zaprimljenim prekršajnim nalozima, neki roditelji ulože prigovor i proces se nastavlja kod suca za prekršaje, a zbog proteka određenog vremena ponekad se prilikom samog postupka utvrdi da su u međuvremenu cijepili djecu.

Objašnjavaju da neki suci donose odluke da se djeca koja nisu bila cijepljena u rodilištu i ona koja nisu cijepljena do navršena dva mjeseca starosti mogu cijepiti najkasnije do navršene prve godine života te se roditeljima ostavlja i ta mogućnost. Vrlo mali broj roditelja, kažu, bude kažnjen novčanom kaznom, daleko manjom od maksimalne kazne od 2000 kuna, a uglavnom su to opomene bez plaćanja sudskih troškova.

Naglašavaju kako kažnjavanje nije cilj, niti pokazuje vidljive rezultate te se provode aktivnosti kojima se želi educirati javnost o problemu procijepljenosti u Hrvatskoj, kao i značenju i prednostima cijepljenja djece. Kako nam kažu u Ministarstvu, liječnici provode niz aktivnosti kako bi se roditeljima pružile potrebne obavijesti da – ako dvoje o potrebi cijepljenja djece – osim eventualnih popratnih pojava, nema posljedica na zdravlje kao posljedica cijepljenja te da u slučaju neizvršavanja obveze imunizacije mogu očekivati i određene radnje koje su propisane zakonom, piše tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...