RAZGOVOR Ivo Žuvela: “Cjepivo protiv HPV-a štiti od 70 posto najčešćih tipova virusa i infekcija”

Rak vrata maternice drugi je najčešći rak kod žena.

Dobra je vijest da je to jedini karcinom na svijetu za koji postoji cjepivo.

Nažalost, zbog predrasuda, neznanja i nedovoljne informiranosti, u Hrvatskoj je odaziv na cijepljenje protiv HPV-a poražavajuće nizak.

Sa zadarskim ginekologom Ivom Žuvelom razgovarali smo o ovom zdravstvenom problemu.

Kako je virus HPV-a povezan s rakom grlića maternice?

Neki tipovi HPV virusa direktno su povezani uz razvoj karcinoma vrata maternice, u 99,7% slučajeva. Procjenjuje se da su čak 60% zena nosioci HPV-a. Do 10% inficiranih zena na PAPA testu se nađu neke promjene uzrokovane HPV virusom. Pojednostavljeno, otprilike 5-6 slučajeva na 100 PAPA testova. Učestalim infekcijama i padom imuniteta stvaraju se uvjeti da se virus aktivira te on počinje mijenjati osobine domaćinske stanice, sve do nastanka raka. Nešto slično kao herpes simplex-imate ga cijeli život ali se manifestira samo kod pada imuniteta. Kod oba slučaja promjene mogu biti reverzibilne, ali kod HPV-a samo do neke faze.

Što ako otkrijemo da smo nosioci HPV-a?

Liječenje HPV infekcije uvelike ovisi o stupnju ekspanzije promjena. Redovitim ginekološkim kontrolama možemo te promjene detektirati u ranoj fazi, te je liječenje jednostavnije i efikasnije. Iako HPV cjepivo štiti od cca.70% najčešćih tipova HPV-a/infekcija, redovite kontrole se podrazumijevaju i kod cijepljenih pacijentica.

Jeste li zadovoljni kako se u obrazovnom sustavu mlade informira o ovom problemu?

Trebalo bi značajno podignuti razinu zdravstvene svijesti i samim tim broj redovito kontroliranih žena i cijepljenih djevojčica. Nažalost, zbog nedostatka liječnika te preopterećenost svih u toj struci, informacije se teško dobivaju. Sve se svodi na entuzijazam pojedinaca. Njih nema malo, ali bi bilo daleko efikasnije kad bi se još liječnika i drugog medicinskog osoblja priključilo edukaciji širih masa o tom javnozdravstvenom problemu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...