MILENIJSKI VIRSKI PROJEKT

Vodovod Vir aplicira projekt od pola milijarde kuna prema EU fondovima

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Ninski ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava i modelu sufinanciranja aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi, potpisani na svečanosti u društvu ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Čorića, kruna su desetljetnog perioda kroz koji je projekt vrijedan 397 milijuna kuna osmišljen, planiran, proveden i s jučerašnjim danom doveden s dokumentacijom do samog kraja. Nakon što virsko općinsko poduzeće „Vodovod Vir“, kao investitor i nositelj projekta, provede još postupak javne nabave i potpiše ugovor o izvođenju radova – započet će radovi na aglomeraciji i njezinom kompleksnom sustavu sa 102 kilometara kanalizacije, 32 kilometra vodovodne mreže, 33 crpne stanice, bio pročišćivačem i ispustom dužine pet kilometara.

Bit će to vrlo brzo“, procijenio je direktor „Vodovod Vira“ Hrvoje Bašić očekivani početak radova. Jasno, nitko ne može pokazati prstom na kalendar i datum samog početka, jer on ovisi o natječajnom postupku koji (ne)planirano može potrajati mjesec ili dva duže. U svakom slučaju, u proljeće će prvi bageri poput lasti nagovijestiti ljepše dane za sve stanovnike zapadnog dijela Zadarske županije i tri jedinice lokalne samouprave – Nin, Privlaku i Vrsi.

U ovoj se priči, iako potpuno samostalan projekt koji je već punih devet godina u fazi izvedbe, nalazi i otok Vir. U projekt vodovodizacije i izgradnje kanalizacijske mreže otoka s tri dosad riješene crpne stanice (od 16 ukupno), vodospremom, podmorskim ispustom, hidrantskim platoom te samim priključcima na mrežu i sustavom u naseljima Centar, Luka, Radovanjica, Miljkovica i Prezida, Općina Vir i tvrtka „Vodovod Vir“ dosad su uložili oko 225 milijuna kuna vlastitih sredstava, potom iz kreditnog zaduženja te dijelom iz budžeta „Hrvatskih voda“ i resornog Ministarstva. Drugim riječima, Vir je dobio vodovodni i kanalizacijski sustav vlastitim sredstvima i lokalnim snagama, a kada na jesen ove godine prema EU ode ista prijava kao i u slučaju aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi, uloženo će se vratiti i financijski osigurati do zadnjeg spojenog objekta na virski sustav. Do 2024. godine cijeli će Vir imati vodovodnu i kanalizacijsku mrežu sa svim pratećim objektima i podsustavima, odnosno na milenijski projekt bit će stavljena „točka na i“. Za poduzeće „Vodovod Vir“ situacija je nakon odobrenja iz EU za susjednu aglomeraciju puno povoljnija, jer u nastavku razvijanja projekta virske vodovodne i kanalizacijske mreže, JASPERS agencija više neće procjenjivati sposobnost virske tvrtke. „Vodovod Vir“ je kao investitor i nositelj projekta već dobio zeleno svjetlo, i drugo; projekt se već izvodi u brojnim naseljima s dosad realiziranih 1.400 priključaka za vodovod i kanalizaciju. Napokon, studija izvodljivosti projekta za otok Vir najvećim je dijelom već odrađena uz studiju izvodljivosti aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi, što znači kako je put prema EU sredstvima već trasiran i utaban.

Uz poslove na virskim priključcima, mi trenutno nastavljamo i s poslovima prijave za EU sredstva. Napominjem kako je sustav aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi neovisan projekt od virskog, no oba će se izvoditi paralelno“, kaže direktor Bašić uz informaciju kako je za virski sustav vodovodne i kanalizacijske mreže – govorimo o aplikaciji za EU sredstva – riješeno pitanje idejnih i glavnih projekata, dok će se o studiji utjecaja na okoliš za otprilike dva tjedna otvoriti javna rasprava u trajanju od 30 dana. Nakon toga dolazi rješenje o studiji utjecaja na okoliš od resornog Ministarstva, što je preduvjet za dobivanje lokacijske dozvole koja se očekuje do početka ljeta. U daljnjem postupku slijedi dobivanje građevinske dozvole i aplikacija projekta za EU sredstva, čija je procijenjena vrijednost oko 466 milijuna kuna. Uz susjednu aglomeraciju i dosadašnja ulaganja u virsku vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, dolazimo do ukupnog iznosa većeg od milijardu kuna!

Očekujem kako ćemo na jesen ove godine ići s projektom prema EU za dobivanje sredstava, odnosno da ćemo kao u slučaju aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi na isti način riješiti pitanje financiranja. Sve, zapravo, ovisi o brzini dobivanja lokacijske dozvole, jer je ona uvjet za apliciranje“, objašnjava postupak i zaključuje direktor Bašić.

Općinsko komunalno poduzeće „Vodovod Vir“ priprema tender dokumentaciju za izvođenje radova, vođenje projekta i nadzor, kao i raspisivanje javne nabave za izvođenje svih radova u naselju Prezida. Riječ je o projektu vrijednom 40 milijuna kuna kojim će se izvesti 16 kilometara vodovodne i 16 kilometara kanalizacijske mreže te oko 1.600 vodovodnih i kanalizacijskih priključaka.

S ovim će projektom cijela Prezida biti riješena, kao i cijeli južni pravac koji gravitira prema već odrađenom podmorskom ispustu“, napominje direktor Bašić.

Papirnati dio posla odradit će se do travnja, a početak radova u Prezidi očekuje se na jesen 2018. godine.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar