novi život

Zadrani udomili 40 izbjeglica iz Sirije; “Lijepo nam je, tu smo sigurni”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Sedam obitelji, ukupno 40 izbjeglica iz Sirije koje su dobile azil u Hrvatskoj, u Zadru se spremaju započeti novi život. Stigli su prije nekoliko dana, njih 14 odraslih i 26 djece i smješteni su u hostelu 4you čiji je vlasnik Mladen Ninčević.

– Pričao sam s prijateljima u Zagrebu, oni su mi rekli za probleme ovih ljudi, za mlade obitelji koje nemaju gdje… I prije mjesec dana išao sam u Kutinu vidjeti kako im je, kako žive. Pitao sam ih što rade i dogovorili smo se da dođu u Zadar. Ovdje je njih 40, a po Hrvatskoj bi trebalo biti raspoređeno njih ukupno 150 – kaže Ninčević za 24sata.

Svi su iz porušenog Alepa, nastarijeg grada na svijetu. Pobjegli su iz rata i razaranja,njihovi domovi su porušeni, a bježali su većinom preko Libanona i Turske. Nakon Kutine, došli su na more.

– Lijepo nam je u Zadru, osjećamo se sigurno. Grad je predivan i hvala gospodinu Ninčeviću što nas je ugostio. Po struci sam slastičar i radio sam u dućanu za prodaju parfema i jedva čekam da ovdje započnem raditi –  kaže Abdel Kader Al Swere (29) koji je u Zadar došao sa suprugom Halom i troje male djece. Zna pedeset riječi hrvatskog i, kaže, to je dobar početak.

Njegov sin Muhamed ima 2 godine i 8 mjeseci i u Turskoj je slomio nogu. Zbog loše liječničke skrbi noga mu je krivo zarasla i dječak sad šepa. Otac i majka nadaju se da će u Hrvatkoj naći liječnike koji njihovom sinčiću mogu pomoći.

Ova djeca će postati Zadrani, naučit će jezik, ovdje će ići u školu… To je najmanje što možemo napraviti. Planiramo ih što prije zaposliti, što kod mene u hostelu jer godinama tražim radnike i ne mogu ih naću, što kod drugih poduzetnika u gradu. Jedan od očeva govori turski i sutra ide na razgovor u Dogus grupu pa se nadamo da će se tamo zaposliti – kaže Ninčević.

Djevojke iz frizerskog salona Vip u prizemlju hostela svima su napravile frizure, a stomatolog Damir Zekić čija je ordinacija također u zgradi ponudio je svoju besplatnu uslugu pregleda i liječenja.

Sljedeći korak je – traženje smještaja. Nekima su već pronađeni podstanarski stanovi, a neke to tek čeka. Neki su građevinski radnici, i za njih je posao već riješen.

– Živio sam u Australiji i u ratu bio u prihvatnom centru za izbjeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Iz tog iskustva znam da je čovjeku najvažnije naći posao, a nadam se da će u Zadru zaboraviti zlo iz kojeg su pobjegli –  kaže Ninčević.

Sirijci u Zadru nisu nelegalno ušli u Hrvatsku, već su u Turskoj tražili da mogu doći u Hrvatsku i tražiti azil. Oni su dio pilot projekta pružanja podrške pri preseljenju izbjeglica Vladi Republike Hrvatske.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar