Boce, upaljači, ambalaže… Brdo smeća pluta kanalima Vranskog jezera

U priobalju se često čuju žalopojke kako nam iz Albanije na obale dolaze gomile smeća, plastičnih boca, kanti, medicinskog otpada, razvaljenih kanistara, gumenih šlapa, PVC ambalaže itd. S pravom. No sljedeće slike nemaju veze s Albanijom. Prizore su fotografirali nadzornici u zaštićenom Parku prirode Vransko jezero, jednom od najvećih europskih orintoloških rezervata. Boce, podlošci za sadnice od stiropora s obližnjih plantaža, ambalaža raznih kemijskih sredstava…

– Nakon mnoštva fotografija s predivnim kadrovima zabilježenim u Parku koje ste nam slali tijekom veljače, slijede nimalo atraktivni kadrovi iz Lateralnog kanala u samom srcu ornitološkog rezervata. Obilne kiše “očistile” su sustav melioracijskih kanala u Vranskom polju te nanijele u ornitološki rezervat ogromne količine otpada iz poljoprivredne proizvodnje, nesavjesno bačenog u kanale i uz rubove polja. Takva vrsta otpada iz godine u godinu, osim što nije ugodna oku, čini veliku štetu samom ekosustavu, jer komadići stiropora i plastike trajno zagađuju jezero.
Čuvari prirode svako proljeće čiste lateralni kanal kako bi se spriječilo širenje plutajućeg otpada po jezeru, ali to nije rješenje – moramo zajedno očuvati bogatstvo koje imamo i pripaziti da se ovakvi prizori ne ponavljaju iz godine u godinu – kažu u PP Vransko jezero, prenosi Tris.

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...