Drugi val gripe – došlo je do smjene virusa, dominira tip A i niz virusa

Aktualna sezona gripe traje već osam tjedana, zasad je od posljedica te bolesti preminulo 35 ljudi, a prvi put za aktualne epidemije više je oboljelih od virusa gripe tipa A nego od dosad dominantnog tipa B. Podaci pokazuju kako je došlo do “smjene” virusa pa je trenutačno više oboljelih pozitivno na A virus gripe. Inače je ukupno, prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, oko 47 tisuća oboljelih, od čega je prošli tjedan evidentirano njih čak sedam tisuća, piše Večernji.hr.

– Generalno gledajući, trend epidemije je u opadanju, ali je intenzitet i dalje umjerenog stupnja što je još uvijek visoko s obzirom na to da već traje osam tjedana tako da je ova sezona sigurno “jača” nego ona prošle godine – komentira dr. Vladimir Draženović, voditelj spomenutog centra, dodajući kako je najčešća i najteža komplikacija bolesti gripe pneumokokna upala pluća.

Uz upale pluća, napominje, paralelno s gripom cirkuliraju i drugi virusi tako da se kod djece, posebice one mlađe, tj. vrtićke dobi, uz gripu detektiraju i adenovirus, respiratorni sincicijski virus… Ta kombinacija gripe i drugih virusa napunila je pedijatrijske ordinacije, a doc. dr. sc. Marko Kutleša iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” kaže da je nepisano pravilo da se u epidemiji gripe svaka respiratorna infekcija smatra – gripom.

– Imamo primarnih upala pluća baš od virusa gripe, ali i takozvanih sekundarnih gdje je gripa “utabala” teren i onda se razvila bakterijska upala pluća. Ove godine bilo je puno teško bolesnih, a dojam je da sada ide drugi val gripe, i to tipa A. Nama s našeg aspekta intenzivne medicine sve ovo nije neuobičajeno jer uvijek imamo određen broj teško oboljelih – kaže dr. Kutleša iz Zarazne.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...