u pet dana svladali više od sto kilometara

Kostelić na Velebitu završio novu avanturu: “Nemam riječi za ove dečke, naučio sam kako se diše i živi za Domovinu”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Pripadnici Hrvatske vojske i najtrofejniji hrvatski skijaš Ivica Kostelić u srijedu su završili ekspediciju hodnje po Velebitu pri čemu su u samo pet dana svladali više od sto kilometara zahtjevnog puta.

U ekspediciji, koja je započela u subotu, u Vratniku pokraj Senja a završila u srijedu u Nacionalnom parku Paklenica u mjestu Veliko Rujno, uz Kostelića su sudjelovali pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

“To su vrhunski momci, nisam ni sumnjao u njih”

Zapovjednik Zapovjedništva Specijalnih snaga Perica Turalija zadovoljan je sposobnostima koje su na ekspediciji pokazali pripadnici Specijalnih snaga.

„Prošli su 110 kilometara i moram reći kako je ovih pet dana, koliko im je trebalo za završetak ekspedicije, zaista vrhunski rezultat, to su vrhunski momci i nisam ni sumnjao u njih“, rekao je Turalija, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Sudionici ekspedicije nisu imali nikakvu opskrbu izvana, sve su nosili sa sobom, a sama oprema je teška do 40 kilogram, dodao je zapovjednik.

Ivica nije mogao sakriti pozitivan dojam

Vidno raspoloženi i zadovoljni na cilj su pristigli pripadnici Hrvatske vojske i skijaš Ivica Kostelić koji nije mogao sakriti pozitivan dojam koji su na njega ostavili pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje, navodi MORH.

„Nemam riječi za ove dečke, za ove vrhunske profesionalce i timske igrače od kojih sam na ovoj ekspediciji naučio kako se diše i živi za Domovinu, oni to doista čine i rade na najbolji mogući način i kroz svoju vrhunsku spremu, ali i timski rad“, rekao je Kostelić.

Za sebe je rekao da dolazi iz individualnog sporta, ali je od pripadnika Hrvatske vojske naučio kako se diše kao jedan i što doista znači ona poznata „svi za jednog, jedan za sve“.

„I na kraju dana na temperaturama ispod nule, nakon zahtjevnih i napornih terena dečki se našale, podignu raspoloženje i cijelu situaciju podižu na jednu sasvim drugu razinu, nadam se i u budućnosti suradnji s pripadnicima Hrvatske vojske, bila mi je ovo velika čast“, zaključio je Kostelić.

“Navikli smo na ovakve uvjete i situacije”

Pripadnici Hrvatske vojske također su zadovoljni. Najteži dio ekspedicije bila im je vrlo teška oprema, a najzahtjevniji dio rute onaj početni koji su, zahvaljujući timskom radu, uspješno savladali.

„Mi smo navikli na ovakve uvjete i situacije tako da je ova ekspedicija samo još jednom potvrdila visoku razinu naših sposobnosti i znanja. Naučili smo puno i od Ivice i zaista smo zadovoljni obavljenim“, poručili su vojnici.

Pripadnici Hrvatske vojske i Kostelić odali su počast paljenjem svijeća na mjestu pogibije specijalca Domovinskog rata bojnika Nenada Mataka – Mehe, junaka kojem je dodijeljeno priznanje Red kneza Domagoja s ogrlicom za junačka djela. Matak je poginuo 14. ožujka 1993. na Velebitu u području Račabuša nailaskom na neprijateljsku minu. Njegovi suborci svjedoče kako je iznimno volio Velebit, kraj svojih predaka te da je uvijek govorio: “Ako ginem, neka ginem tamo.”

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga na ekspediciji hodnje po Velebitu bili su opremljeni hrvatskom jurišnom puškom VHS-2 i pištoljem HS 2000.

Ostavi komentar koristeći Facebook