Kreće projekt izgradnje vodovoda i kanalizacije u Biogradu, Pašmanu i Tkonu vrijedan 812,5 milijuna kuna

Projekt investitora Komunalac d.o.o Biograd na Moru pod nazivom “Razvoj vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Biograd na Moru, Pašman i Tkon“, povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata  ocijenilo je udovoljavajućim propisanim kriterijima iz članka 5. Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske, a sukladno ocjeni Povjerenstva,  Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta uvrstilo ga je na listu strateških projekata.

“Projekt aglomeracije za bivšu općinu Biograd – Grad Biograd na Moru, općine Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Pašman i Tkon, završetak kanalizacije i vodovodne mreže te rekonstrukciju postojećih cjevovoda, je vrijedan preko 110 milijuna eura, odnosno 812,5 milijuna kuna“, kazao je Marin Colić, direktor Komunalac d.o.o. Biograd.

Sa područjem investiranja u vodno gospodarstvo i infrastrukturu, projekt  “Razvoj vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Biograd na Moru, Pašman i Tkon“  odnosi se na sanaciju i rekonstrukciju postojećih objekata sustava javne vodoopskrbe koja uključuje rekonstrukciju podmorskog cjevovoda prema otoku Pašmanu i to između kopna i otoka Babac, zamjenu postojećeg cjevovoda, izgradnju vodospreme i proširenje sustava vodoopskrbe. Investicija se odnosi i na povezivanje sustava javne odvodnje Biogradske rivijere i otoka Pašmana sa podmorskim cjevovodom koji dovodi otpadne vode otoka Pašmana do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na kopnu,  ali i na nadogradnju UPOV-a Kumenat na II. stupanj pročišćavanja uz povećanje kapaciteta.

“Ovim projektom otvaramo novu stranicu, gradimo nešto što će koristiti nama i budućim generacijama kao i našim brojnim gostima. Naime, na području ovih triju aglomeracija (Biograd, Pašman, Tkon) živi oko 17.000 stanovnika, boravi oko 350.000 turista s brojem od oko 2,5 milijuna noćenja godišnje“, rekao je Colić.

Projekt u vrijednosti od 812.500.00,00 kn sufinancirat će se sredstvima EU fondova i sredstvima Hrvatskih voda,  a na zajedničkim radnim sastancima u Vladi RH i resornim ministarstvima osim Colića aktivno su sudjelovali i Ivan Knez, gradonačelnik Biograda, te načelnici Pakoštana, Sv. Filip i Jakova, Tkona i Pašmana: Milivoj Kurtov, Zoran Pelicarić, Goran Mušćet i Krešimir Ćosić

“Projekt će se sufinancirati sredstvima EU fondova u visini od 585 milijuna kuna (72%), a preostali dio od 227,5 milijuna kuna (28%) planira se financirati sredstvima Hrvatskih voda (10,30%), Državnog proračuna Republike Hrvatske (10,30%) i sredstvima jedinica lokalne samouprave (7,50%)“, obznanio je Colić.

Povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata osnovalo je  i  Operativnu skupinu za pripremu i provedbu projekta, a na prijedlog povjerenstva voditeljicom Operativne skupine imenovala se Elizabeta Kos, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike. Osim Ministarstva zaštite okoliša i energetike pozitivne ocjene i suglasnosti o prihvatljivosti projekta stigle su i od niza ministarstava uključujući :  Ministarstvo financija, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo državne imovine, Ministarstvo kulture i  Ministarstvo  pravosuđa. Proglašenjem ovog projekta strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske očekuje se brža realizacija projekta, osobito rješavanje imovinsko – pravnih odnosa i prioritetno rješavanje upravnih postupaka vezanih uz realizaciju projekta.

“Rješavanje sustava vodoopskrbe i odvodnje na području aglomeracija Biograd, Pašman i Tkon omogućuje gospodarski razvoj, poglavito turizam, te povećava kvalitetu života, poboljšava gospodarenje vodenim resursima, poboljšava stupanj zaštićenosti okoliša“, a posebice izvorišta pitke vode i obalnog mora, zaključio je Marin Colić.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...