kristijan kapović

Poništenje građevinske dozvole ili ide tužba za naknadu štete od 30 milijuna kuna

Antena Zadar

Ako županijski odjel ne poništi dozvolu koju je nezakonito izdao, idemo s kaznenim prijavama za zataškavanje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te tužbom za naknadu štete od 30 milijuna kuna, najavljuje Kapović.

Nakon što je prošlog tjedna Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske pri nadzoru građevinske dozvole – izdane investitoru „Tri Bartola“ za projekt gradnje benzinske pumpe na Viru od strane Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije – ustanovilo niz nezakonitosti, u Općini Vir očekuju kako će isti županijski odjel sada ukinuti dozvolu koju je nezakonito izdao.

Pogotovo što je u istom slučaju prethodno i Općinski sud u Zadru, do pravomoćnog okončanja upravnog postupka koji vode Općina Vir i tvrtka „Tri Bartola“ – spomenutom investitoru izdao privremenu mjeru zabrane izvođenja bilo kakvih građevinskih radova na zemljištu na kojemu se počela graditi benzinska pumpa na Viru.

Poništenje dozvole do 16. veljače
Ono na što su od samog početka slučaja ukazivali u Općini Vir, odnosno prstom upirali u činjenicu izdavanja građevinske dozvole od nenadležnog tijela, koja je također izdana u suprotnosti s postojećom lokacijskom dozvolom za gradnju nogostupa uz državnu cestu D-306, te je izdana bez suglasnosti javnopravnih tijela s područja Općine Vir – sada je dobilo potvrdu s nadzorom Ministarstva graditeljstva, pa načelnik Općine Vir Kristijan Kapović traži reakciju županijskog upravnog odjela u zakonskom roku, odnosno do 16. veljače kada ističe 60 dana roka od podnošenja zahtjeva za obnovu postupka te poništenje nezakonito izdane građevinske dozvole. Taj je zahtjev s pripadajućom dokumentacijom Općina Vir predala nadležnom županijskom upravnom odjelu još 18. prosinca 2017. godine.

„Ako Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije dotad ne poništi građevinsku dozvolu koju je nezakonito izdao, idemo s kaznenim prijavama za zataškavanje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. Također ćemo podignuti tužbu za naknadu štete s obzirom da smo na temelju projekta rekonstrukcije državne ceste D-306, koja ima važeću lokacijsku dozvolu, tijekom posljednjih šest godina uložili nominalno oko 15 milijuna kuna, a s pripadajućim zateznim kamatama govorim o ukupno 30 milijuna kuna“, najavljuje načelnik Kapović nove korake Općine Vir i navodi kako osim nezakonitosti postupanja županijskog odjela koje su utvrdili Ministarstvo graditeljstva i Općinski sud, postoji još nekoliko kaznenih djela o kojima oni nisu raspravljali.

„Nisu dio upravnog postupka, ali su ta kaznena djela dio obrade USKOK-a. Riječ je o kaznenim djelima nezakonitog izdavanja suglasnosti i potvrde od strane direktora Ante Valentića iz Hrvatskih cesta, ispostave Zadar, nezakonitog izdavanja potvrde i projektiranja direktora Blok projekta Željka Predovana, davanja nezakonite potvrde od strane zamjenice pročelnika Ivone Cote te protiv vlasnika „Tri Bartola“ Bartola Burčula za poticanje na izvršavanje kaznenog djela svih navedenih“, zaključuje virski načelnik.

Stegovni i kazneni postupak protiv pomoćnice pročelnika
Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske nakon izvršenog upravnog nadzora nad izdanom građevinskom dozvolom u slučaju gradnje benzinske pumpe na Viru i utvrđenih nezakonitosti, proslijedilo je 6. veljače Upravom odjelu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije zahtjev za pokretanjem stegovnog i kaznenog postupka protiv pomoćnice pročelnika Ivone Cote.

Prijedlog je upućen Ministarstvu graditeljstva od strane načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića zbog – navodi se dalje se u dokumentu kojega potpisuje voditeljica Službe za nadzor u Ministarstvu graditeljstva Biserka Matoš – „niza nepravilnosti učinjenih u postupku izdavanja iste (op.a. građevinske dozvole)“ te je riječ „o teškoj povredi službene dužnosti“.

Iz Zadarske županije zasad bez komentara
Upit za komentar iz Općine Vir poslali su i na adrese pročelnika, njegovih zamjenika, administratora te službenim osobama na poslovima provedbe dokumenata prostornog uređenja i gradnje u Upravom odjelu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije, ali do traženog roka nitko nije poslao odgovor.

Također, nije stigao bilo kakav odgovor, suprotno uobičajenoj praksi, uz eventualno navođenje drugog roka ili vremena do kada se odgovori mogu očekivati.

– Kada i ako se iz županijskog upravnog odjela javno očituju, njihove ćemo odgovore prenijeti na našim stranicama. Jedinu potvrdu dobili smo od službe za odnose s javnošću Zadarske županije gdje je potvrđen primitak našeg maila s pitanjima za službenike u Upravom odjelu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije, kažu iz Općine Vir.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar