Zadranke opravdano digle glas: “I mi imamo pravo na ginekologa”

U Zadarskoj županiji na jednog ginekologa dolazi čak devet tisuća žena pa je u tim uvjetima jako teško raditi i obavljati dobru preventivu. Ovo je prije nešto više od dvije godine izjavio Branko Dukić, današnji gradonačelnik Zadra, a tada pročelnika Odjela ginekologije i opstetricije u Općoj bolnici Zada.

Rekao je to Dukić na obilježavanju 8. Dan mimoze, nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice. Dodao je da se u Zadarskoj županiji godišnje otkrije 10 do 15 invazivnih karcinoma. Pri tom je naglasio kako je prevencija jako bitna jer je to jedini rak koji se otkriva PAPA testom.

Kod onih žena koje idu redovito na ginekološki pregled otkriju se početne promjene koje se uspješno liječe, izjavio je tada Dukić.

Situacija danas nije bolja, može biti samo teža. Zadranke se već godinama suočavaju s ovim problemom pa je sasvim razumljiva njihova reakcija na objavljenu informaciju da je Sirijkama koje su ovih dana došle u Zadar kao ginekolog određen dr. Ivo Žuvela. Nisu to neki uvredljivi i diskriminirajući tonovi, već su Zadranke na društvenim mrežama javno progovorile o njihovom problemu i izrazile svoju ogorčenost.

Koliko je Zadranki bez odabranog ginekologa zbog nedostatka istoga, masno plaćaju privatnike. Divno je pomoći, daleko od toga, ali jadno, jadno da svoje stavljaš iza tuđeg! Tužna li si državo Hrvatsko, napisala je u svom komentaru jedna naša čitateljica.

Ne treba se zavaravati, neće Žuvela stići pregledati ni novih sedam pacijentica jer  već i sada probijenu normu upisanih pacijentica. U praksi će to vjerojatno izgledati jedan pregled, više kao znak dobre volje, a onda će se i Sirijke susresti s ružnom realnošću s kojom se Zadranke već godinama suočavaju.

U javnom sektoru su odlučili sebi napraviti lijepu javnu reklamu, pohvaliti se kako su spremno reagirali na potrebe naših novih sugrađana. Sada bi bilo divno da konačno riješe stvarni problem. Ne treba biti ovako brzo, u 72 sata, ali da pokažu dobru volju, da se radi jače na tom pitanju. Tada će Zadranke i Sirijke moći redovitije na pregled kod ginekologa. Tada će se prije otkriti pojava raka maternice i manje će žena ući u crnu statistiku umrlih od njega.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...