Zbog ozljede Stipe Žunić odustao od Svjetskog prvenstva u Engleskoj

Od 1. do 4. ožujka u Birminghamu će se održati Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici na kojem će nastupiti i dvije hrvatske atletičarke Andrea Ivančević (33) i Ivana Lončarek (26)

Atletičarke zagrebačkog Ulixa nastupit će na 60 m s preponama, a prvi nastup imat će drugog ožujka kada su na rasporedu kvalifikacije.

“Nadali smo se kako bi na SP-u mogla nastupiti i Ana Šimić u skoku u vis, ali ona nije ispunila normu, a nije upala niti po kvoti. Još ranije od nastupa u Birminghamu zbog ozljede je odustao Stipe Žunić”, kazao je izbornik hrvatske atletske reprezentacije Mladen Katalinić.

Žunić, koji je brončani sa Svjetskog prvenstva u bacanju kugle iz Londona prošle godine, ove sezone ostvario je sjajan rezultat u dvorani – 21,13 metara, što je deveti rezultat sezone. No, zbog ozljede neće putovati u Englesku.

Na posljednjem svjetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu 2016. godine Andrea Ivančević je u kvalifikacijama istrčala novi hrvatski rekord 7,91, a potom u finalu s rezultatom 7,95 osvojila četvrto mjesto što je najbolji hrvatski rezultat u šprintu ikada. Prošle godine je imala velikih problema s ozljedama zbog čega je propustila europsko dvoransko prvenstvo u Beogradu i svjetsko prvenstvo u Londonu.

Ove godine je najbrže trčala 8,09 na nedavnom Copernicus kupu u poljskom Torunu.

“Zdrava sam i spremna. Imam određenih tehničkih problema zato su rezultati takvi, no nadam se kako ću istrčati svoj najbolji rezultat ove sezone”, kazala je hrvatska rekorderka pojasnivši o kakvim se problemima radi.

“Stvar je u tehnici. Fokusirana sam na neke nove stvari na gornjem dijelu tijela, no isplivale su mi stare greške koje sada pokušavam korigirati”, dodala je.

Njezin trener Igor Čordaš je kazao kako je Andrea fizički fenomenalno spremna, ali 60 m s preponama je tehnička disciplina.

“Uz dobar fokus i koncentraciju ako uspije napraviti što treba možemo očekivati da bitnije popravi svoj najbolji rezultat ove sezone. Iza nje je duga pauza i vjerujem kako će sve sjesti na svoje mjesto do europskog prvenstva”, kazao je Čordaš.

Za 26-godišnju Ivanu Lončarek ovo će biti prvo svjetsko dvoransko prvenstvo. Prošle godine je na europskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu bila deseta s rezultatom 8.20. Njezin rekord je 8.06, a ove godine je najbrže išla 8.14.

“Bit će to moje prvo SP i jako se veselim nastupu. Imala sam problema s ozljedom, no ona je sada iza mene. Dobro sam trenirala i bila bi zadovoljna kada bi trčala ispod 8.10 sekundi”, kazala je Lončarek.

Njezin trener Hrvoj Cik je naglasio kako će u Birminghamu konkurencija biti daleko snažnija nego prije dvije godine u Portlandu. Nastupit će i aktualna svjetska prvakinja na 100 metara s preponama Australka Sally Pearson, a tri najbolja rezultata ove sezone imaju tri Amerikanke Sharika Nelvis (7.70), Kendra Harrison (7.72) i Christina Manning (7.73).

“Za ulazak u finale trebat će trčati ispod osam sekundi”, dodao je Čordaš.

Hrvatski atletičari do sada su na svjetskim dvoranskim prvenstvima osvojili šest medalja. Četiri je osvojila Blanka Vlašić u skoku u vis (zlato u Valenciji 2008. i Dohi 2010., srebro u Moskvi 2006. i broncu u Budimpešti 2004.), a po jednu Branko Zorko na 1500 m (broncu u Torontu 1993), te Filip Mihaljević u bacanju kugle (bronca u Portlandu 2016).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...