Prije 28 godina u Benkovcu je pokušan atentat na dr. Franju Tuđmana, evo svjedočanstva čovjeka koji ga je spasio

Na sutrašnji dan prije točno 28 godina, 18.3.1990., benkovčanin Boško Čubrilović pokušao je atentat na predsjednika HDZ-a i budućeg hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

U Benkovcu je prije 25 godina održana osnivačka skupština Hrvatske Demokratske Zajednice ispred gradskog hotela.

Svjedočanstvo Željka Kučića koji je oteo pištolj atentatoru

Željko Kučić rođen je 1962. godine u Šibeniku, a stalno je nastanjen u Stankovcima kod Benkovca. Kučić o skupu u Benkovcu govori slijedeće:

„Bio sam u osiguranju skupa i vidio sam s moje desne strane skupinu četničkih provokatora s visoko podignutom slikom Slobodana Miloševića. Čim je dr. Franjo Tuđman započeo o programu HDZ-a i o samostalnoj Hrvatskoj državi nastao je pravi pakao. Gađali su nas pivskim bocama, kamenjem, komadima drva, jajima, a i psovki je bilo takvih kakve nisam u stanju ponoviti. Tada je netko viknuo: „Bomba!“.

Odjednom se jedan stariji čovjek pojavio s moje lijeve strane. Došao je i do same pozornice, a dr. Tuđman je i dalje govorio. Kasnije sam doznao da se zove Boško Čubrilović, a vidio sam kako iz desnog džepa vadi pištolj i tada je nastala još veća zbrka. Prvo sam instinktivno čučnuo na pod, no u času kad je taj stari prolazio kraj mene, podigao sam se i skočio na njega, oborio ga na pod i zabio mu koljeno u leđa. Prilikom pada uhvatio sam ga za desnu ruku u kojoj je držao pištolj i to tako čvrsto da sam mu ga jedva uspio istrgnuti iz ruke“.

Za to vrijeme se dr. Tuđman povukao u hol hotela, a uskoro dolazi Kučić i dr. Tuđmanu daje pištolj govoreći: „ Predsjedniče, evo tog pištolja“. Predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman je na to rekao: „Drži pištolj sine… slikajte ovo“. Svi su gledali i jasno utvrdili da nije riječ o plinskom pištolju, nakon čega je Petar Šale izašao na pozornicu i pred okupljenima, visoko u ruci držeći pištolj uzviknuo:“Evo tog pištolja kojim je trebao biti ubijen dr. Franjo Tuđman“.

Atentat ovoga puta nije uspio, a Franjo Tuđman je uskoro postao predsjednik Hrvatske koji je poveo hrvatski narod u odlučujući rat za slobodu koji je završen 1998. integracijom istočne Slavonije i grada-heroja Vukovara u maticu Hrvatsku.

Tim povodom Gradski odbor HDZ-a Benkovca u nedjelju, 18. ožujka obilježava 28 godina od svog osnutka. Program započinje polaganjem vijenaca na Trgu dr. Franje Tuđmana ispred bivšeg hotela Asseria u 17.30 sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...