Dukić o Zadru kao najnesigurnijem gradu: “Institut nije tražio podatke od PU zadarske, imamo razloga sumnjati u točnost rezultata istraživanja”

Rezultati istraživanja Hrvatskog instituta za urbanu sigurnost koji se poziva na podatke MUP-a za 2017. godinu pokazali su kako je Zadar drugi najnesigurniji grad za život.

Prednjačimo u zlouporabi droga, crnoj prometnoj statistici i registriranim kaznenim djelima.

Komentar na ovaj nezahvalni epitet zatražili smo od gradonačelnika Branka Dukića.

Nije ovo prvi put da nekakvo istraživanje Hrvatskog instituta za urbanu sigurnost donosi slične podatke, kazuje nam, uz napomenu kako mu niti metodologija niti kriteriji tog istraživanja nisu poznati, ali kako pouzdano zna da nikakvi podaci nisu zatraženi od PU zadarske.

Objašnjava nam zašto izražava sumnju u točnost rezultata spomenutog istraživanja.

Na području Grada Zadra prošle godine dogodila su se ukupno tri teška kaznena djela – jedno silovanje, jedno ubojstvo u kojemu su počinitelj i žrtva strani državljani, a tijekom čitave 2017. godine na području Grada u prometu je poginula jedna osoba. Broj narušavanja javnog reda i mira prošle godine dvostruko je smanjen u odnosu na 2016. godinu, a na području 1. i 2. policijske postaje koja je nadležna za prostor od Vira i Paškog mosta, preko Masleničkog mosta, do Škabrnje i Sukošana, sa svim zadarskim otocima, zabilježeno je oko 400 takvih djela. Ističem kako je to izrazito turističko područje koje posjećuju stotine tisuća turista. Samo na administrativnom području Grada Zadra prošle je godine boravilo preko 550 tisuća gostiju, a tijekom organiziranih javnih manifestacija koja okupljaju veliki broj osoba poput „Wings for Life“, „Noći punog miseca“, „Millenium jumpa“  i open air koncerata nije zabilježen niti jedan incident. Uostalom, i prigodom dodjele nagrade „Europen Best Destination“ istaknut je upravo osjećaj sigurnosti gostiju koji borave u Zadru, kazuje gradonačelnik. 

Prije par godina, podsjeća nas, Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Zadra provelo je anketu u suradnji s Centrom za društveno humanističke znanosti u kojemu je tek 5 posto ispitanika smatralo da je grad Zadar nesiguran.

U konačnici, ovo su samo statistički podaci, a najmjerodavniji je subjektivni osjećaj svakog našeg građana koji se sigurno osjeća u svom gradu i i na taj način demantira ovo „istraživanje“. Isto sam tako siguran da roditelji sa sigurnošću svojoj djeci dozvoljavaju da slobodne vrijeme provode na otvorenom prostoru, zaključuje Dukić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...