Europska komisija tuži Hrvatsku zbog Crnog brda u Biljanima Donjim!

Europska komisija danas je objavila kako će dati Hrvatsku Europskom sudu pravde jer državna vlast nije uspjela riješiti problem odlagališta otpada ‘Crno brdo’ kraj mjesta Biljane Donje na zadarskom području. U priopćenju se navodi da Hrvatska nije poštivala europska pravila kada je u pitanju gospodarenje otpadom i tako ugrozila zdravlje građana, ali i zanemarila zaštitu okoliša. Inače, samo odlagalište nalazi se manje od 50 metara udaljeno od kuća.

– Hrvatska je trebala uskladiti pravila gospodarenja otpada do kraja 2015. godine. Iako su nam nekoliko puta obećali da će riješiti taj problem, na samom terenu nije bilo nikakvog napretka. Skoro četiri godine industrijski otpad na ilegalnom odlagalištu nije uklonjen, ali ni na pravi način deponiran, tako da je danas velika prijetnja onečišćenju podzemnih voda i zraka – navodi se u priopćenju iz Bruxellesa obrazloživši da su na otpadu veliku količine feromangana i silikomangana, a kako hrvatske vlasti nisu napravile ništa po tom pitanju, gotovo 140.000 tona potencijalno štetnog i vrlo opasnog materijala odloženog na tlu predstavlja veliku prijetnju građanima i okolišu.

– Po europskim zakonima Hrvatska je trebala poduzeti mjere zaštite podzemnih voda i sprečavanja raspršivanja štetnih čestica.

U zaključku se navodi da Europska komisija nije imala izbora nego tužiti Hrvatsku Europskom sudu pravde, jer brojna upozorenja nisu upalila…, prenos Jutarnj list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...