Kvadrat 5,3 posto skuplji nego lani; Stanovi u Zadru i dalje među najtraženijima za kupnju

U najkraćem mjesecu u godini cijene stanova nastavile su se kretati uzlaznom putanjom, a podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju porast od 0,5 posto na mjesečnoj, te od oko 6 posto na godišnjoj razini. Najtraženiji gradovi za kupnju stanova tijekom veljače bili su Zagreb, Split, Pula, Zadar i Osijek, a najveći broj potencijalnih stranih kupaca koji je pokazao interes za tom vrstom nekretnina dolazio je iz BiH, Njemačke, Švicarske i Slovenije.

Grad s najvećim godišnjim rastom cijena tijekom veljače je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, bio Split u kojem su „kvadrati“ stanova poskupjeli za oko 16 posto. U odnosu na siječanj, cijene  stanova u gradu podno Marjana porasle su za 2,1 posto, a cijena četvornog metra stana popela se na 2648 eura.

Osjetan porast godišnjih vrijednosti od 14 posto, te ujedno i najveći mjesečni porast od 2,9 posto zabilježen je tijekom veljače u Senju u kojem se, prema podacima oglasnika Crozilla.com, prosječna tražena cijena četvornog metra stana popela na 1411 eura.

Godišnji porast od  13,2 posto i mjesečni od 1,9 posto bilježi Pula gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1495 eura.

Najviše cijene stanova i dalje ima Dubrovnik u kojem je četvorni metar poskupio na 3714 eura što je 9,5 posto više no lani, te 1,3 posto više no mjesec ranije. U jednakom su postotku na mjesečnoj razini cijene porasle i u Šibeniku gdje se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 1578 eura.

Cijene stanova u Zadru porasle su za 0,3 posto te se popele na 1938 eura, a navedeni je iznos 5,3 posto veći nego u istom mjesecu lani.

Riječkim je stanovima cijena porasla za 0,5 posto na mjesečnoj, te za 3,5 posto na godišnjoj razini, a za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 1414 eura.

Niže cijene stanova uglavnom su zabilježene u unutrašnjosti zemlje, a jedini grad na Jadranu čija je promjena cijene u veljači imala negativan predznak bila je Opatija. Na mjesečnoj su razini tamošnje cijene pale za 1,4 posto, te za 2,6 posto na godišnjoj razini, a unatoč padu Opatija je i dalje ostala grad iznimno visokih cijena stanova u kojem je „kvadrat“ u prosjeku oglašavan po 2908 eura.

Najveći mjesečni pad, prema podacima oglasnika Crozilla.com zabilježen, je u Slavonskom Brodu u kojem su cijene bile 1,6 posto niže, a za jedan se kvadratni metar u prosjeku tražilo 863 eura. Unatoč mjesečnom padu, tamošnje su cijene i dalje više no u istom mjesecu lani i to za oko 8 posto.

Tek 785 eura po četvornome metru tražilo se u veljači u Bjelovaru, a navedeni je iznos 1,4 posto manji no mjesec ranije.

Pad od 0,4 posto tijekom veljače zabilježen je u Varaždinu gdje su prosječne oglašavane cijene „kvadrata“ stanova u prosjeku iznosile 1112 eura.

Dok većina gradova u unutrašnjosti bilježi pad cijena stanova, podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako Zagreb i Osijek tijekom veljače bilježe porast njihovih vrijednosti.

U Osijeku je prosječna tražena cijena „kvadrata“ stana iznosila 960 eura što je 0,7 posto više no mjesec ranije, te 1,6 posto više no lani.

Prosječna oglašavana cijena zagrebačkih stanova, prema podacima oglasnika Crozilla.com, porasla je za 0,9 posto na mjesečnoj, te 7,5 posto na godišnjoj razini, a za kvadratni se metar u prosjeku tražio 1781 euro.

Osjetan porast cijena u odnosu na 2015. i 2016. godinu

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene stanova tijekom veljače porasle u odnosu na isti mjesec prethodnih godina. Na godišnjoj su razini u prosjeku bile više za oko 6 posto, u odnosu na veljaču 2016. godine porasle su za 7,6 posto, te za 8 posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine. U navedenom su razdoblju cijene stanova najviše porasle u Splitu i Dubrovniku gdje su bile oko 20 posto više no 2016. godine, te preko 23 posto više nego u veljači 2015. godine.

U odnosu na veljaču prethodnih godina, pad cijena zabilježen je tek u pojedinim gradovima u unutrašnjosti, a pritom su najveći minusi zabilježeni u Bjelovaru. Naime, podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene „kvadrata“ stana u Bjelovaru tijekom veljače bile 2,4 posto niže no 2016. godine, te 10,7 posto niže no u istom mjesecu 2015. godine.
U navedenom je razdoblju pad cijena stanova zabilježen i u Osijeku: 0,1 posto u odnosu na veljaču 2016. godine, te 3 posto u odnosu na godinu prije.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...