Marino Mirčeta dr.vet.med.: “U Zadru smo našli organofosforne insekticide kojima se truju psi. Izazivaju drhtavicu, nekoordiniranost, zabacivanje glave…”

Raste broj lokacija u Zadru na kojima je, prema tvrdnjama sve većeg broja vlasnika pasa, razasut otrov!

Nakon alarmantne situacije u Osijeku gdje su osim mačaka i pasa otrovani i golubovi, ljudi s razlogom panično strahuju za svoje ljubimce, ali i djecu koja u igri na javnim površinama lako mogu doći u kontakt s opasnim prahom.

U Zadru je otrov otkriven na četiri lokacije; na Stanovima oko Molatske ulice i nogometnog stadiona, u kampu Borik, kod trgovačkog centra Supernova i na području Bokanjca.

Sinoć je na stranici zadarskog azila objavljeno upozorenje kako je isti pronađen i na Kolovarama.

Marino Mirčeta dr.vet.med. kaže nam kako je se u svojoj radnoj praksi susreo s dosta slučajeva trovanja ljubimaca.

Na sreću, zadnjih pet, šest dana otkako se ovo događa nismo imali hitne intervencije. Doduše, jedan nam je čovjek u ambulantu donio otrov u vrećici koji je pronašao u autokampu na Boriku. Uspostavilo se da je riječ o organofosfornom otrovu koji djeluje na nervni sustav. Izaziva povraćanje, proljev, djeluje na muskulaturu cijelog tijela. Manifestira drhtavicom, zabacivanjem glave, nekoordiniranim pokretima tijela.

Veterinar Mirčeta kazuje nam kako je postupak pružanja prve pomoći može spasiti život ljubimcu.

Preporučujem svim vlasnicima pasa da uz sebe imaju žlicu soli. Najbolje bi bilo kada bi napravili mlaku otopinu; u pola litre mlake vode rastope sol. To će izazvati povraćanje te će se otrov vrlo brzo izbaciti iz tijela. Ako nemaju tu vrstu prve pomoći, a nalaze se blizu mora neka psu na silu uguraju što veću količinu, a potom se upute u ambulantu. Mi imamo protuotrove koji su vrlo učinkoviti i ako se primjene na vrijeme spasit će život.

Smrt koja nastupa zbog konzumacije otrova prava je agonija.

Smrt je perakutna. Uz grčeve, ružna je to klinička slika. Ako ne reagiramo na vrijeme smrt nastupa nakon 20 minuta do pola sata.

Osim organofosfornih spojeva koji se koriste kao insekticidi i herbicidi, a koje smo detektirali kao otrove koji se na području Zadra koriste s ciljem trovanja pasa, postoji još neke, kaže nam Mirčeta, opasnije tvari.

Puno podmukliji otrov je mišomor koji sprječava zgrušavanje krvi kod pasa. Kod njega se simptomi ne vide odmah, često tek nakon pet, šest dana. Izazivaju anemiju, apatiju, povraćanje krvi, krv u stolici… Kod njega koristimo vitamin D kao protuotrov, ali je bitno da vlasnici na vrijeme dođu do nas.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...