Za vikend se vraća zima; Padaju temperature, pahulje bi mogle dolepršati do Zadra

Umjereno do pretežno oblačno, povremeno uz kišu, češću prijepodne. Na Jadranu može biti i pljuskova s grmljavinom, izraženijih u Dalmaciji, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za petak. Sredinom dana i poslijepodne u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu bit će duljih sunčanih razdoblja.

Na kopnu će puhati vjetar, slab do umjeren jugozapadni, mjestimice s jakim udarima. Jako jugo će na Jadranu postupno slabjeti, a ponegdje i okrenuti na južni i jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 12 do 18 stupnjeva, prognoza je DHMZ-a, donosi tportal.hr.

Za područje Južne Dalmacije izdan je narančasti alarm zbog jakog do olujnog juga koje će puhati tijekom petka. Najjači udar vjetra očekuje se od 35 do 55 cv (65-100km/h), a zbog visokih valova savjetuje se pomorcima da potraže sigurnu luku. Moguće je i da neki trajekti i katamarani neće ploviti.

Na dubrovačkom području tijekom petka očekuje se obilna kiša i intenzivni pljuskovi. Moguć je i prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

S približavanjem ciklone nepovoljan vremenski utjecaj će jačati što bi moglo pojačati tegobe meteoropata i kroničnih bolesnika. Kod meteroopata je moguća glavobolja, smanjena koncentracija i razdražljivost, a noću nesanica. Zbog pojačanih tegoba kroničnim bolesnicima se preporuča izbjegavanje većih napora i više odmora.

U subotu će biti oblačno uz kišu, na Jadranu i uz pljuskove s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji i obilniji. U Zadru za vikend jutarnje temperature od 3 do 7, a dnevne od 13 do 15 stupnjeva Celzijusa. Od ponedjeljka padaju na nulu, a ako je suditi prema prognozi DHMZ-a, u utorak, srijedu i četvrtak nas u Zadru očekuje snijeg.

Od sredine dana, uz izraženo zahladnjenje, u gorskim i potom u središnjim područjima kiša će postupno prelaziti u susnježicu i snijeg. Do kraja dana u nizinskom se području očekuje stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, a u gorju između 10 i 20 cm.

Bit će vjetrovito uz umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, povremeno s olujnim udarima, na sjevernom Jadranu jaku i olujnu buru, a u Dalmaciji jugo. Ujutro temperatura zraka na kopnu između 4 i 8, na Jadranu između 10 i 15 °C, a poslijepodne osjetno hladnije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...