Želite da vas Google zaboravi? Niste jedini

Pretraživački div Google moguće je pronaći na skoro svakom računalu s pristupom internetu. Zahvaljujući zakonu o pravu na digitalnu privatnost koji je za pretraživačke stranice Europska unija uvela 2014., kompanija mora imati jako pedantan pristup žiteljima Starog kontinenta. Ovog je ponedjeljka, naime, objavila izvješće trogodišnjeg provođenja ovog zakona, kako piše tportal.

Google je prema statistici dobio iznimno visok broj zahtjeva za brisanje iz njihovog čuvenog indeksa stranca – više od svih ostalih kompanija prisutnih u Europi.

Neobična statistika

Firma je prema izvješću bila prisiljena izbrisati hrpu sadržaja. Od 2014. do 2017. Google je zaprimio oko 2.4 milijuna zahtjeva za brisanje, no provela ih je sveukupno 43 posto. Oko jedne trećine izbrisanih osobnih informacija vežu se uz trag na društvenim mrežama, a dvadeset posto tražilo je brisanje pravnih dokumenata (poput spominjanja u vladinim popisima ili kriminalnim izvješćima).

Izvještaj iz Googlea također je naglasio da velik broj zahtjeva dolazi iz relativno malog broja izvora. Na tržištu se pojavila nova uslužna djelatnost koja se bavi očuvanjem privatnosti i brisanjem podataka s weba. Iako je velika većina zahtjeva i dalje pristigla od privatnih korisnika, sve veći broj dolazi od javnih lica, slavnih ljudi i političara.

Tko traži privatnost?

‘Francuska, Njemačka i UK čine 51 posto zahtjeva za brisanje, dok 1000 zahtjeva stiže iz 15 posto sveukupnih izvora. Ovo nalaže da velik broj zahtjeva dolazi iz kompanija poput pravnih ureda i usluga za menadžment ugleda.

85 posto zahtjeva stiže od privatnih osoba, dok maloljetnici čine 5 posto zamolbi. U zadnje dvije godine javne osobe nevezane uz politiku poput slavnih traže brisanje 41.213 popisanih stranica, dok političari traže 33.937.

Premda 2.4 milijuna zahtjeva za micanje stranica s liste ne zvuči kao puno u usporedbi sa milijardama stranica koje Google prepoznaje i indeksira svakog dana, valja voditi računa da sve ove stranice sadrže informacije o osobama koje se žele sakriti od sustava za pretraživanje.

Put prema najvišim sudovima

Google je borbu protiv novih regulacija doveo do suda, a cijela priča dobila je dodatnu dubinu u vidu rasprava koje su trebale ostati dostupne široj javnosti. Ovo poglavito vrijedi za pravni proces u Francuskoj gdje su vlasti tražile brisanje indeksa stranica na globalnoj, a ne lokalnoj razini.

Googleova pravna bitka protiv Francuskih regulatora dostigla je novi vrhunac te je sprovedena do najvišeg suda Europske unije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...