“100 godina samoće pod morem”; Izložba o bojnom brodu koji leži na morskom dnu nedaleko Premude

Ustanova INOVAcija je u suradnji s Narodnim muzejom Zadar u Malom arsenalu pripremila izložbu zagonetnog naziva „100 godina samoće pod morem“. Gotovo je sto godina prošlo otkako austrougarski ljepotan, bojni brod Szent István, leži na morskom dnu nedaleko od otoka Premude.

U to vrijeme, Szent István bio je najveći i najsuvremeniji austrougarski bojni brod i kao takav, ponos carske flote. Talijanski torpedni čamac presudio mu je 10. lipnja 1918. godine  poslavši ga zauvijek na 66 metara dubine. Olupina broda zaštićena je 1995 godine i slovi kao jedan od najvećih i najljepših monumenata hrvatskoga podmorja.

Povodom ove velike obljetnice, ustanova INOVAcija je u Malom arsenalu pripremila i postavila izložbu fotografija i slika ovog bojnog broda. Izložba je organizirana u sklopu projekta NETWORLD, financiranog iz dunavskog transnacionalnog programa te je možete posjetiti svaki dan od 10 – 12 i od 18 – 20 sati do nedjelje, 22.4.2018.

Cilj projekta je povećanje svijesti o socijalnim i ekonomskim utjecajima  Prvog svjetskog rata te doprinos razvoju kulturnog turizma.

Ukupan proračun projekta je 1.869.698,00 EUR, od čega je  INOVAciji odobreno 114.278,00 EUR.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...