Čeka iznošenje obrane na zadarskom Županijskom sudu; Ubojica roditelja Tin Šunjerga reže se po cijelom tijelu i gasi čikove cigareta po licu

Mladić iz Čiste Velike Tin Šunjerga (20), koji je lanjskog ožujka iz čiste osvete pucajući iz pištolja ugasio živote svojih roditelja Silvane (46) i Marina Šunjerge(45), na Županijskom sudu u Zadru iza zatvorenih vrata 9. svibnja iznijet će obranu, piše Jutarnji.hr.

Napad ili bijeg

A nakon toga će, možda već istog dana, čuti i nepravomoćnu presudu za taj okrutni zločin koji je zgrozio cijelu zemlju i zbog kojeg mu prijeti višegodišnji zatvor. Odlukom upravitelja zatvora od prosinca 2017. nad Šunjergom je određeno provođenje posebnih mjera održavanja reda i sigurnosti, odnosno pojačanog nadzora jer je u dva navrata bio zaprimljen u Zatvorsku bolnicu zbog zloupotrebe opijata i poremećaja prilagodbe, a postojala je i mogućnost iznenadnog napada ili bijega. Iz liječničkog kartona moglo se iščitati da je na vlastitom licu gasio cigarete. I ne samo to. I prije ubojstva roditelja bio je sklon samoozljeđivanju režući se po tijelu i rukama.

U pritvoru se, unatoč svemu, Šunjerga ponaša uredno i ne pravi ekscese, no za Vrhovni sud, kao i za nižu instancu, iako “zbog specifičnih okolnosti zločina ubojstva roditelja” isto (ne)djelo ne može ponoviti, ostaje u pritvoru po istoj osnovi.

Realno gledajući, puštanje na slobodu osobe koja na leđima nosi takav zločin “imalo bi za posljedicu stvaranje osjećaja uznemirenosti javnosti i umanjenja ugleda i povjerenja u kazneno pravosuđe”. Jer ipak, Šunjerga je za sud “hladnokrvno organiziran, bezosjećajan i uporan s visokim stupnjem kriminalne volje”. A rezultati psihijatrijskog vještačenja otkrivaju da mu je dijagnosticirana zloupotreba više psihoaktivnih tvari te duboki, trajni poremećaj ličnosti disocijalnog tipa.

Riječ je o poremećaju ličnosti koji karakterizira grubo zanemarivanje osjećaja drugih osoba, manjak odgovornosti i nepoštivanje socijalnih normi te vrlo niska tolerancija frustracije i nizak prag za očitovanje agresije, a što uključuje nepostojanje osjećaja krivnje ili nemogućnosti učenja na iskustvu (na kazni).

Kraj postupka

– Mogu potvrditi da se bliži kraj dokaznog postupka. Provedeni su svi dokazi koje je obrana predložila, desetak svjedoka je saslušano, zatraženo je i dobiveno mišljenje i prijedlog nadležnog Centra za socijalnu skrb Šibenik, na koji obrana nije imala primjedbi. Na iznenađenje mnogih, centar je sasvim drugačije sagledao situaciju vezanu za okrivljenika od vještaka PB-a Vrapče te čak i predložio primjenu maloljetničkog prava – Zakona o sudovima za mladež.

U tom smislu obrana je predložila i provođenje kontrolnog, ovaj put kombiniranog psihijatrijsko-psihološkog vještačenja, ne samo zato što je prvo vještačenje u suprotnosti s mišljenjem centra, nego i zato što se radi o izuzetno teškom predmetu, a sve s ciljem da se otklone sve dvojbe oko njegove ubrojivosti. Sudsko je vijeće taj prijedlog odbilo, smatrajući da je sasvim dostatno ono koje je već provedeno – rekao je kratko za Jutarnji list Karlo Surić, zadarski odvjetnik Tina Šunjerge.

Napetost na sudu

Na upit o žalbi na odluku o produljenju pritvora njegovu branjeniku, Surić je potvrdio da je žalba uložena i da ju je Vrhovni sud odbio kao i svaki put dosad.

– Točno je da smo se žalili na odluku o produljenju pritvora. Od ožujka prošle godine, kada je moj klijent uhićen, sud je dužan svaka dva mjeseca ispitivati postoje li razlozi za produljenje istražnog zatvora. Uvijek se produljivao pritvor jer, budimo realni, nitko ne očekuje da ga se pusti. Napominjem da je sudsko vijeće bilo vrlo korektno tijekom suđenja – zaključio je Surić i dodao kako se “isključenjem javnosti sa suđenja, koje je počelo u siječnju, izbjeglo ponavljanje neželjene sudske napetosti kao u slučaju Davida Komšića, gdje je javnost putem medija secirala svaku izrečenu riječ, provedeni dokaz…”.

Podsjetimo, optužnica Šunjergu tereti da je lani ubio majku i oca jer su mu prigovarali zbog loših ocjena u školi i konzumiranja droga. Nametali su mu zabrane, a za njega je to bio napad na sebe, točnije prikraćivanje sloboda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...