Na Forumu i Poljani i ove godine Svjetski dan plesa

Zadar i ove godine obilježava Svjetski dan plesa.

Jedno od događanja biti će na Forumu i Poljani pape Ivana Pavla II u nedjelju, 29. travnja u 11 sati u organizaciji Radija 057 i Zadarskog plesnog ansambla.

Uz Zadarski plesni ansambl nastupit će i Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa, Kazališna udruga Antis, Zadarska plesna udruga Tornadele, Športski plesni klub Studio 1 i Baletna udruga Pirueta.

Sponzor manifestacije su trgovine ULTRA Sonik.

Večer prije, u subotu 28. travnja u dvorani Zadarskog plesnog ansambla održat će se predstava Hunting Family #4 u izvedbi 3. godine odsjeka plesa koji djeluje pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor projekta je Francesco Scavetta, renomirani talijanski plesni umjetnik i pedagog koji je sa Petrom Hrašćanec, profesoricom na Akademiji, i pripremio ovu predstavu koja je ujedno i ispit iz scenske prakse 3. godine mladih plesača od kojih su i 2 Zadranke: Anđela Bugarija i Gendis Putri Kartini. U ovom projektu pomoglia je Švedska ambasada  i Umjetnički centar Vitlycke gdje je Hunting Family #4 i imao prvu javnu prezentaciju u siječnju ove godine.

Međunarodni dan plesa ustanovio je UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta (International Theatre Institute) 1982. godine. Za taj dan odabrali su 29. travnja u čast i sjećanje na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, začetnika modernog baleta i jednog od najvećih plesnih reformatora.

Međunarodnim danom plesa nastoji se istaknuti i podsjetiti na vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme kao i probuditi one koji još nisu svjesni vrijednosti plesa i njegovog potencijal.

Zadar, grad duge tradicije plesne umjetnosti, pridružuje se dosljedno svake godine obilježavanju ovog, zaljubljenicima plesa, važnog datuma.

 

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...