Na Forumu i Poljani i ove godine Svjetski dan plesa

Zadar i ove godine obilježava Svjetski dan plesa.

Jedno od događanja biti će na Forumu i Poljani pape Ivana Pavla II u nedjelju, 29. travnja u 11 sati u organizaciji Radija 057 i Zadarskog plesnog ansambla.

Uz Zadarski plesni ansambl nastupit će i Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa, Kazališna udruga Antis, Zadarska plesna udruga Tornadele, Športski plesni klub Studio 1 i Baletna udruga Pirueta.

Sponzor manifestacije su trgovine ULTRA Sonik.

Večer prije, u subotu 28. travnja u dvorani Zadarskog plesnog ansambla održat će se predstava Hunting Family #4 u izvedbi 3. godine odsjeka plesa koji djeluje pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor projekta je Francesco Scavetta, renomirani talijanski plesni umjetnik i pedagog koji je sa Petrom Hrašćanec, profesoricom na Akademiji, i pripremio ovu predstavu koja je ujedno i ispit iz scenske prakse 3. godine mladih plesača od kojih su i 2 Zadranke: Anđela Bugarija i Gendis Putri Kartini. U ovom projektu pomoglia je Švedska ambasada  i Umjetnički centar Vitlycke gdje je Hunting Family #4 i imao prvu javnu prezentaciju u siječnju ove godine.

Međunarodni dan plesa ustanovio je UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta (International Theatre Institute) 1982. godine. Za taj dan odabrali su 29. travnja u čast i sjećanje na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, začetnika modernog baleta i jednog od najvećih plesnih reformatora.

Međunarodnim danom plesa nastoji se istaknuti i podsjetiti na vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme kao i probuditi one koji još nisu svjesni vrijednosti plesa i njegovog potencijal.

Zadar, grad duge tradicije plesne umjetnosti, pridružuje se dosljedno svake godine obilježavanju ovog, zaljubljenicima plesa, važnog datuma.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...