Svi poludjeli za novom aplikacijom; Otključava svaki iPhone

Zaštita podataka jedan je od glavnih razloga zašto zaključavamo sve svoje pametne uređaje, posebno mobitele. Ti su podaci posebno vrijedni, posebno policiji. Iako ih u tome pokušavaju spriječiti razne agencije, policija je čini se uspjela ostvariti svoju dugogodišnju želju i dobila je aplikaciju za otključavanje pametnih uređaja.  Tajanstveni američki startup Grayshift, u čijem timu je, navodno, i bivši zaposlenik Applea zadužen za sigurnost, policiji nudi GrayKey – ključ za otključavanje iPhonea, piše Mashable.

Kako piše Forbes, Grayshift tvrdi kako uređaj radi samo s iOS 10 i 11, dok se razvoj kompatibilnost s iOS 9 očekuje u budućnosti. Aplikacija se može koristiti za uređaje od iPhonea X do 6 kao i na različitim vrstama iPada.  Postoje dvije varijante GrayKeya – verzija od 15.000 dolara za koju je potrebna veza na internet i omogućuje aktivno korištenje za 300 korisnika. Za 30.000 dolara može se kupiti bolja verzija koja funkcionira i bez veze na internet, a i omogućuje puno veći broj otključavanja. Proces otključavanja traje od dva sata do tri dana, ovisno o dužini lozinke. Kada je lozinka otkrivena pojavljuje se na tamnom ekranu, a svi podaci s iPhonea spremaju se u GrayKey u trenutku otključavanja uređaja.

Aplikaciju već sada koristi policija u Marylandu i Indiani, a stižu najave kako će ju kupiti i policija u Miamiju. Potrebu za aplikacijom pokazala je i tajna služba, a zainteresirane su i druge državne službe, poput odjela za drogu i State Departmenta. Njihova velika konkurencija je izraelska tvrtka Cellebrite, koja otključavanje iPhonea naplaćuje po 5.000 dolara. Koliko god ova aplikacija može dobro poslužiti u rješavanju nekih slučajeva ili pronalasku telefona, može biti i jako opasna, posebno ako završi u krivim rukama. Posebno ako su te ruke lopova ili kriminalaca. Uspješnost ove aplikacije ovisi o mogućnosti pametnih telefona da osiguraju svoje podatke, i njihovih proizvođača da poboljšaju sigurnost uređaja. Tako da se čini kako će se borba za prevlast na relaciji Apple i policija nastaviti i dalje, piše exspress.hr. 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...