U ponedjeljak predstava suvremenog plesa NOĆI…koreofrenija

U Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar u ponedjeljak 16. travnja s početkom u 20 sati, Zadarski plesni ansambl izvodi predstavu suvremenog plesa NOĆI…koreofrenija . Ovom predstavom premijerno izvedenom na  23. Zadarskom kazališnom ljetu,koreografkinja Sanja Petrovski obilježila je  40 godina umjetničkog djelovanja.  Kao plesač, koreograf, pedagog, ostavila je neizbrisiv trag na zadarskoj plesnoj i kulturnoj sceni.  U predstavi se autorica  fokusirala  na principe izvođenja temeljene na elementima govora i pokreta, te na njihovom odnosu. Scenski elementi su razrađeni kroz improvizaciju i rad na asocijacijama, a predstava tematizira stvaralački proces i njegov razvoj kroz vrijeme i prostor. Analizirajući sam čin stvaranja, autorica povezuje  tjelesnost i djelovanje na sceni  kroz analizu dijagrama kreativnog procesa od nastanka ideje pa do realizacije. Prisutni kontrasti između različitih generacija sudionika, između dinamike i statičnosti, boja i nedostatka boja, rezultiraju nastajanjem mitskih slika koje pridaju novo značenje cjelini.

Nematerijalni i materijalni ostaci nakon izvođenja predstave se transformiraju, i upisani u tjelesnu memoriju za svakog sudionika imaju drugačije značenje. U ovom scenskom djelu svi izvođači su ujedno i koreografi koji su pomogli svojom imaginacijom obogatiti ovaj projekt i dovesti ga do kraja. U radu na predstavi sudjelovao je tim suradnika, kolega i učenika koji su pratioci projekata Zadarskog plesnog ansambla i samog koreografa dugi niz godina. Osim članica Zadarskog plesnog ansambla, na sceni su i učenice Srednje škole suvremenog plesa Blagoje Bersa iz Zadra, kostimografkinja Marija Šarić Ban, te Silvana Čeko Jurišić, modna dizajnerica i psihoterapeut.

 


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...