Cijena nafte prešla je, prvi put nakon 2014., 80 dolara po barelu – i mogla bi još rasti!

Cijene sirove nafte na svjetskim burzama probile su u četvrtak novu psihološku granicu: cijena barela dosegnula je 80,07 dolara, najviše od studenoga 2014., premda je dolar nastavio jačati, a tržište dionica slabiti. Dosadašnji nagli rast cijena nafte posljedica je ponajviše krize na Bliskom Istoku, mogućih sankcije SAD-a protiv Irana te smanjene proizvodnje Venezuele. No, do najnovijeg poskupljenja u četvrtak došlo je nakon najave predsjednika uprave francuskog energetskog diva Total, da će ta tvrtka prestati eksploatirati naftu u Iranu.

No, tu nije kraj šokovima: predsjednik Totala, naime, nije isključio mogućnost da nafta uskoro poraste na 100 dolara po barelu. A to bi izazvalo gotovo nezamislive tektonske poremećaje na svjetskom tržištu te stvorilo goleme ekonomske probleme na globalnoj razini. Predsjednik Totala nije međutim usamljen u svojim crnim prognozama: i drugi stručnjaci, naime, procjenjuju da bi cijena nafte mogla dostići 100 dolara po barelu, ako SAD uspiju prisiliti Kinu, Južnu Koreju i Japan da prestanu kupovati naftu u Iranu. Teheran, naime, proizvodi oko četiri posto svjetske nafte ili oko 2,4 milijuna barela dnevno pa se taj manjak teško može nadoknaditi.

Sve to imat će za posljedicu dramatičan rast cijena benzina i dizela što će predstavljati novi težak udarac na standard građana. U Hrvatskoj će najviše koristi iz većih cijena imati država koja ubire visoke poreze na nafte derivate, a oni su poskupjeli od prošle godine za više od 100 posto. Fiona Cincotta, viši analitičar tržišta u City Indexu, upozorava da je takav enorman rast cijena nafte moguć jer OPEC ne žele povećati proizvodnju nafte, naftna industrija Venezuele propada u gospodarskoj i političkoj krizi, a američke sankcije protiv Irana samo što nisu uvedene.

POSLJEDICA PREKIDA PROIZVODNJE U VENEZUELI

Najnovije cijene nafte potiču američke kompanije da povećaju proizvodnju pa je ona već premašila sve dosadašnje rekorde. Prošli tjedan broj aktivnih američkih naftnih platformi popeo se na 844, najviše od ožujka 2015., pa je američka proizvodnja nafte iz škriljavca porasla za čak 144.000 barela dnevno. Stoga se očekuje da će američka proizvodnja nafte u 2018. porasti na 1,3 milijuna barela dnevno, što znači povećanje zarade od više desetina milijardi dolara. Stoga nije čudno što američki predsjednik Donald Trump toliko inzistira na uvođenju ekonomskih sankcija protiv Irana.

Proizvodnja naftnog kartela OPEC u travnju je pala za 130 tisuća barela dnevno na 31,65 milijuna barela, uglavnom kao posljedica prekida proizvodnje u Venezueli. No, unatoč tog dogovorenog smanjenja proizvodnje, Saudijska Arabija i Alžir povećali su posljednjih mjesec dana izvoz za 12.000 barela dnevno, pa sada OPEC ponovno proizvodi 31,9 milijuna barela na dan. Inače, OPEC i 10 proizvođača izvan naftnog kartela, uključujući Rusiju, od početka prošle godine smanjio je proizvodnju sirove nafte za oko 1,8 milijuna barela dnevno. Stoga nije čudno što je OPEC zaključio kako je njihova “misija postignuta”, a za to su najzaslužnije upravo članice te organizacije i Rusija koje zadovoljavaju više od 40 post potreba svjetskog tržišta nafte.

PAD KOMERCIJALNIH ZALIHA U NAJRAZVIJENIJIM DRŽAVAMA

Saudijski i ruski ministri energetike s ponosom su ovih dana zaključili kako su uspjeli u svojoj nakani da povećaju cijene nafte jer su stajali “ujedinjeni rame uz rame” i djelovali “potpuno usklađeno”. Procjenjuje se da će tijekom 2018. svjetska potražnja za naftom iznositi 99,2 milijuna barela dnevno. Analitičari očekuju da će nakon uvođenje sankcija Iranu na tržištu nafte manjkati oko 0,5 milijuna barela dnevno. A tolike količine neće se moći nadomjestiti niti iz sve veće američke proizvodnje nafte.

No, Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, već je najavila da će popuniti prazninu do koje bi moglo doći ako Iran prestane izvoziti naftu. Da nevolja bude veća komercijalne zalihe nafte u najrazvijenijim industrijskim državama pale su na najnižu razinu u posljednje tri godine te su sada samo 9 milijuna barela iznad petogodišnjeg prosjeka. U uvjetima povećane potražnje to je još jedan razlog za rast cijena nafte, elaborira Telegram.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...