Koncesionar Gaženice na upravljanje dobio luku za kruzere u Havani

Global Ports Holding (GPH), većinski vlasnik tvrtke Zadar International Port Operations d.o.o. koja je izabrana na nedavnom natječaju za koncesiju za novi putnički terminal Luke Gaženica, objavila je kako je s kubanskom tvrtkom Aries S.A. potpisala 15-godišnji ugovor za upravljanje lukom za kruzere u Havani na Kubi. Kao jedna od najvećih svjetskih kompanija za upravljanje lukama, GPH će svoja znanja i model upravljanja u havanskoj luci početi primjenjivati već od 21. lipnja 2018. kad ugovor stupa na snagu.

Naknada za upravljanje lukom temelji na brojnim faktorima, uključujući ostvareni broj putnika, a dodatni poticaji ovisit će o samom rastu. Pored upravljanja postojećom lukom, GPH će nastaviti surađivati s kubanskim partnerima na programu ulaganja u luku za krstarenja, koji uključuje i projektiranje i tehničku specifikaciju predviđenih novih terminala. Po završetku ove faze projekta GPH će biti zadužen za marketing i komercijalizaciju objekata.

Ovaj Ugovor dio je velike kubanske investicije u turizam i lučku infrastrukturu u Havani. Naime, u 2017. godini kroz luku je prošlo oko 328.000 putnika s krstarenja što je porast od 156% u odnosu na 2016. godinu, a za 2018. godinu se predviđa da će luku posjetiti više od pola milijuna putnika na krstarenjima. Nakon najavljenog investicijskog ulaganja, 2024. godine će se broj vezova u luci povećati s postojeća dva na šest, što je značajno povećanje kapaciteta havanske luke.

„Izuzetno mi je drago što smo potpisali ugovor za luku u Havani, što predstavlja i prvi korak u našoj strategiji rasta za područje Sjeverne, Srednje i Južne Amerike. Ovaj spektakularni grad i zemlja postaju sve popularnije turističke destinacije, a posjetitelje privlače svjetski poznata arhitektura, živahna glazbena scena i poznata lokalna gostoljubivost. Veselimo se i suradnji s našim kubanskim partnerima jer ćemo zajedničkim radom putnicima pružiti vrhunski doživljaj krstarenja“, izjavio je Mehmet Kutman, predsjednik i suosnivač Global Ports Holdinga.

Emre Sayin, izvršni direktor Global Ports Holdinga istaknuo je kako je zadovoljan ovim projektom, posebno jer će imati priliku sudjelovati u razvoju luke, a implementacijom znanja i iskustva tvrtke u upravljanju kruzerskim lukama posjetiteljima Havane i Kube će omogućiti još bolji turistički doživljaj. „Ovo predstavlja naš prvi ugovor na Karibima i izuzetno važan korak u razvoju Global Ports Holdinga, a prati našu strategiju širenja na američko tržište. Cijeli tim GPH-a raduje se suradnji s našim lokalnim partnerima i osobljem s kojima ćemo zajednički potaknuti kontinuirani rast broja putnika na krstarenjima u luci Havana te pružiti vrhunsku uslugu krstarenja svim putnicima koji posjećuju Havanu.“

Karibi su najveće tržište krstarenja na svijetu, s oko 9.6 milijuna putnika u 2017. godini, što čini 35% ukupnog svjetskog tržišta krstarenja.

Kuba je najveći je otok na Karibima, a Havana, glavni grad Kube, glavna je luka i gospodarski centar koja posjetiteljima pruža doista jedinstven doživljaj. Sama luka nalazi se u srcu Havane i to samo 30 minuta vožnje od međunarodne zračne luke Jose Marti te je zbog svoje pozicije idealna polazišna luka za kruzere (eng home port).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...