Oštrije mjere za iznajmljivače “na crno” i goste koji ne plaćaju boravišnu pristojbu

Ministarstvo turizma krenulo je u izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti kojima se zaoštravaju uvjeti za pružanje usluga privatnih iznajmljivača. Najvažnije novosti odnose se na iznajmljivače koji, uz usluge smještaja, svojim gostima pripremaju hranu te one koji još nisu proveli kategorizaciju smještaja u skladu s postojećim pravilnikom

U ministarstvu Garija Cappellija naglašavaju da se nova pravila uvode jer je važeći zakon u nekim dijelovima nedorečen, odnosno ograničavajući za razvoj ugostiteljstva i konkurentnost hrvatskog turizma, piše Tportal.

Novost koja će najviše pogoditi iznajmljivače su promjene uvjeta za pripremu i posluživanje hrane u sklopu privatnog smještaja. Dosadašnji zakon omogućavao je iznajmljivačima da svojim gostima, uz uslugu smještaja, nude doručak, ali i polupansion ili puni pansion. Pritom za pripremanje hrane nisu trebali zadovoljavati stroge kriterije koji vrijede za restorane i hotele.

Između ostaloga, omogućeno im je to da pripremaju hranu u vlastitoj kuhinji, koristeći se posuđem i opremom koju rabe i za vlastite potrebe. S druge strane, mali hotelijeri morali su zadovoljiti znatno strože kriterije u pogledu opremljenosti i kontrole kvalitete hrane. Stoga su, prema ocjeni Ministarstva, iznajmljivači postali nelojalna konkurencija hotelijerima i ugostiteljima.

Zakonskim izmjenama ide se u smjeru izjednačavanja ovih dviju kategorija poduzetnika pa će klasični iznajmljivači ubuduće moći, uz uslugu smještaja, pružati svojim gostima samo uslugu doručka. Ako pak žele nuditi ručak i večeru, morat će svoje objekte opremiti za pružanje takvih usluga i osnovati trgovačko društvo ili obrt za ugostiteljstvo.

Što se tiče kategorizacije smještaja, izmjene idu u smjeru usklađivanja standarda objekata za iznajmljivače koji su ishodili rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu do 1. rujna 2007. godine, a još nisu proveli kategorizaciju sukladno važećem pravilniku.

Procjenjuje se da bi to moglo imati učinak na 20.000 iznajmljivača. Za one koji žele provesti kategorizaciju to znači dodatna ulaganja u smještaj i kvalitetu usluge. Ostali iznajmljivači koji neće željeti podnijeti zahtjev za usklađivanje, zato što nemaju ili ne žele uložiti dodatna sredstva u uređenje objekta radi podizanja standarda ili sam objekt možda nema prostornih mogućnosti za podizanje standarda, moći će nastaviti s poslovanjem, ali bez prava na korištenje oznake za kategorije (zvjezdice).

Na taj način iznajmljivačima neće biti zabranjeno obavljanje djelatnosti, ali će gosti dobiti informaciju da objekt nema kategoriju te da stoga očekuju drugačiji, niži standard usluge.

Zakon predviđa oštrije mjere za iznajmljivače koji rade ‘na crno’ i goste koji ne plaćaju boravišnu pristojbu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...