Ova sezona veliki je test za Hrvatsku; Turska se vraća, a Jadran je skup

Kome će Turska ove sezone preoteti šest milijuna turista, pitanje je od kojeg strepi industrija turizma cijelog Mediterana. Ta se zemlja, koja je samo u siječnju ove godine privukla 1,5 milijuna gostiju i lanjski prvi mjesec nadmašila za čak pola milijuna, velikim koracima vraća na scenu.

U 2018. očekuju rekordnih 38 milijuna turista i gotovo šest milijuna više nego 2017. Samo iz Rusije i Njemačke turski turistički radnici računaju ukupno s po šest, odnosno pet milijuna gostiju. Od povratka nekadašnje brzorastuće turističke sile najviše pak strahuju oni koji su i najviše profitirali, poput turističke velesile Španjolske.

Buking sporiji nego lani

Turski je turizam zbog terorizma i političkih previranja sa svog vrhunca od zamalo 37 milijuna gostiju u 2014. pao za više od jedanaest milijuna u 2016., a plusevi španjolskog turizma istovremeno su se brojili u milijunima novih gostiju. Iako su turističke vlasti uvjeravale kako Hrvatska i Turska nemaju sličan turistički proizvod i nisu izravni konkurenti, brojke su u to vrijeme ubrzano rasle i na našoj obali. Može li krivulja 2018. krenuti u drugom smjeru?

U Udruženju poslodavaca u hrvatskom hotelijerstvu (UPUHH) priznaju da se povratak Turske, ali i sjevernoafričkih zemalja na pretkrizne brojke događa ranije i brže nego se očekivalo.

– Turizam u tim zemljama izrazito podržava država s obzirom na to da nisu ograničene europskom regulativom te su državni poticaji i subvencije prisutni u svim segmentima, od gradnje smještajnih objekata do cijena avionskih karata. Osim toga, iako turizam tih zemalja prvenstveno počiva na “all inclusive” ponudi, to nije neprivlačno i dijelu naših gostiju. Pogotovo s obzirom na to da su cjenovno izrazito prihvatljive – kaže predsjednik UPUHH-a i umaškog Istraturista Ronald Korotaj. Predstavnik hotelijera smatra da će ovogodišnja sezona, ako se povratnički uzlet nastavi, biti veliki test za domaći turizam, piše Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...