Srbija u panici; Najtiražnije novine pišu kako Gotovina i Limaj pripremaju napad na Kosovo

U ponedjeljak navečer portal najtiražnijih dnevnih novina u Srbiji, režimskog “Informera”, objavio je senzacionalnu vijest – Gotovina i Limaj pripremaju napad na sjever Kosova!?

U Prištini su se, pišu, sastali umirovljeni general HV-a Ante Gotovina i Fatmir Limaj, zamjenik premijera Kosova. Informer tvrdi da su razrađivali strategiju za “etničko čišćenje Srba”.

Fotografima su pozirali u jednom prištinskom kafiću. Izvor koji je prenio “Informeru” ove informacije, rekao je kako samo naivan čovjek može pomisliti da su se Gotovina i Limaj našli kako bi popili kavu, i da nije tajna kako je Gotovini obećan milijunski iznos ako budućoj Kosovskoj vojsci pomogne osvojiti Sjever Kosova.

Srpski novinari, navodno su pokušali razgovarati i s generalom Gotovinom, ali po njihovim riječima, on nije odgovarao na njihove pozive. Zato se oglasio drugi akter ove priče Fatmir Limaj i na društvenoj mreži Facebook napisao ovaj komentar njihovog susreta:

“Obveza Kosova i prijateljske države Hrvatske jeste da jačaju ekonomsku suradnju. Europske integracije Kosova jesu naš strateški cilj. S Gotovinom sam se prisjetio teških vremena kroz koje su prošle naše zemlje, ali i mi kao pojedinci. Uživali smo i u uspjesima i postignućima naših zemalja, ali i nas kao pojedinaca…”

Analizu ovog susreta za Informer je dao i bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan koji je ustvrdio da Gotovina kao bivši legionar spada među “pse rata”. Karan smatra da Gotovina prenosi, odnosno prodaje svoje znanje i iskustvo liderima Kosova. Karan također misli da je sasvim moguće da general Gotovina instruira kosovske vojne zapovjednike za provedbu slične akcije poput Oluje u Hrvatskoj.

Naravno, kao i obično, Informer optužuje Amerikance da stoje iza svega. Strategija novog napada na Srbe, po Informeru, svodi se na sljedeće: “Kako smo ranije već objavili, Amerikanci u suradnji sa šiptarskim ekstremistima uveliko pripremaju vojnu akciju na sjeveru Kosova kojom planiraju da definitivno pod kontrolu stave ovu teritoriju. Pošto im nije uspela provokacija prilikom brutalnog hapšenja direktora “Kancelarije za KiM” Marka Đurića, Amerikanci sada žele da izazovu novi incident koji bi im poslužio kao izgovor na finalni napad. Strategija za “osvajanje sjevera”, tvrde upućeni, uveliko se razrađuje u NATO bazi “Bondstil”, a napad se odlaže samo zato što Washington još nije siguran hoće li predsjednik Aleksandar Vučić poslati Vojsku Srbije na Kosovo.

Čitav tekst možete pročitati ovdje. Neovisno o ovim pretjeranim reakcijama i teorijama zavjere protiv Srbije, ovaj susret mogao bi izazvati i veliko zanimanje u Hrvatskoj. Uostalom, ključno pitanje i dalje nema odgovora. Je li general Gotovina uistinu odlučio svojim znanjem i iskustvom, pomoći razvoju buduće vojske Kosova, zna samo on, kao i oni koji su ga eventualno angažirali.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...