Ako otplaćujete kredit u ove četiri banke od srpnja bi vam kamate mogle biti niže

Hrvatska udruga banaka (HUB) objavila je u četvrtak novi izračun Nacionalne referentne stope prosječnog troška financiranja hrvatskog bankovnog sektora (NRS). Tu stopu dio banaka u Hrvatskoj, konkretno Zagrebačka banka, OTP, HPB i Splitska banka, koristi kao promjenjiv parametar na postojeće i nove kredite građanima, a koji pokazuje da je za prvo tromjesečje ta stopa pala prosječno za 0,1 postotni bod za kune, a 0,2 posto za eure.

“Prema posljednjem izračunu za prvo tromjesečje 2018., NRS je pao u prosjeku za 0,1 postotni bod za kune i 0,2 za eure u odnosu na NRS od prije šest mjeseci (objavljen u studenom 2017.)”, navodi se u priopćenju HUB-a.

Po podacima koje iznose, vrijednosti novih stopa su – za 12-mjesečni NRS1 0,66 posto (kune), odnosno 0,73 posto (euri); za 12-mjesečni NRS2 0,48 posto (kune), 0,65 posto (euri); a za 12-mjesečni NRS3 0,57% (kune) odnosno 0,82 posto (euri).

Kod kredita banaka koje primjenjuju NRS najnovija promjena bit će vidljiva na anuitetima koje dospijevaju u srpnju ove godine, ističu iz HUB-a. Podsjećaju da će, kao i do sada, sve banke koje koriste NRS poslati svojim klijentima obavijest o utjecaju novog NRS-a na njihove kredite i anuitete.

Iz HUB-a također podsjećaju da je od početka primjene do danas NRS kontinuirano u padu. Kamatne stope na kredite kod kojih se, primjerice, primjenjuje 12-mjesečni NRS umanjene su u posljednje četiri godine između 1,62 i 2,33 postotna boda za kredite u kunama te između 2,20 i 2,52 postotnih bodova za kredite u eurima, podatci su HUB-a.

“Iako je nemoguće točno prognozirati kretanje NRS-a u budućnosti, u sljedećim tromjesečjima i dalje postoji mali prostor za pad, jer je NRS najviše povezan s kretanjem kamatnih stopa koje hrvatske banke plaćaju na depozite fizičkih i pravnih osoba, a ne izravno s inozemnim referentnim stopama (npr. EURIBOR-om)”, smatraju u HUB-u.

Nacionalna referentna kamatna stopa koristi se u skladu s odredbama Zakona o potrošačkom kreditiranju, a HUB je izračunava od 2012. godine, koristeći isključivo javno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Pojednostavljeno, NRS je ukupan iznos koji su banke isplatile kao kamate na depozite podijeljen s prosječnim iznosom tih depozita. Izračunava se za razne valute, vrste depozita i rok – tromjesečni NRS (3M NRS) je iznos isplaćen u tri mjeseca podijeljen s tromjesečnim prosječnim stanjem, a isto tako i šestomjesečni (6M NRS) i dvanaestomjesečni (12M NRS). Brojka iza NRS-a označava računa li se stopa gledajući samo depozite fizičkih osoba (NRS1), uz njih i depozite nefinancijskog sektora (NRS2), ili uključuje i depozite financijskog sektora (NRS3), odnosno depozite svih pravnih i fizičkih osoba, pojašnjavaju iz HUB-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...