Erol Gaši: „Ne brine me što nisam Bernardićev favorit za predsjednika, a SDP više neće podržavati HDZ-ovu koaliciju u Županijskoj skupštini!“

U subotu, 9. lipnja održat će se unutarstranački izbori za predsjednika Županijske organizacije SDP-a Zadarske županije. Tim povodom razgovarali smo s gradskim vijećnikom Erolom Gašijem, po mnogima i prvim favoritom ovih izbora u još uvijek najvećoj oporbenoj stranci. U zanimljivom razgovoru bez dlake na jeziku, Gaši je komentirao stanje u SDP-u te otkrio kako misli voditi županijski SDP ukoliko postane predsjednik.

Za početak, možete li nam prokomentirati zašto ste se uopće odlučili kandidirati za predsjednika županijskog SDP-a?

Moram reći da takvu odluku nisam donio preko noći. Na kraju je presudilo to što sam vidio da me doista jako puno članica i članova želi vidjeti u toj ulozi. Kad nakon toliko godina truda i rada u stranci vidite da postoje ljudi koji to doista prepoznaju, onda jednostavno prelomite neke stvari u sebi i odlučite se prihvatiti tog izazova. A ovo je veliki izazov. Čak bih rekao i nažalost, s obzirom da je situacija na terenu takva kakva jest.

Smatrate da je situacija na terenu loša?

Ne mogu lagati ni sebe ni druge i reći da je stanje na terenu dobro, jer nije. Godine podjela i stvaranja raznoraznih klanova, te nebriga za potrebe županijskog članstva  učinile su da je u mnogim općinskim organizacijama trenutno stanje iznimno loše. Imamo dosta organizacija koje postoje na papiru, ali u suštini ih nema. Spaljena zemlja.

Ovo su dosta oštre riječi. Imate li konkretne brojke kojima to možete potkrijepiti?

Naravno da imam. Od 34 JLS-a u Zadarskoj županiji, nismo sastavili listu u 20. Imamo osam organizacija koje postoje na papiru, a nismo bili u stanju sastaviti liste za lokalne izbore! Nemamo više niti jednog načelnika ili gradonačelnika u Zadarskoj županiji. Trebate li još brojki?

Niste uspjeli ni u Zadru.

Nismo i od toga ne bježimo. S tim da postoji jedna ogromna razlika. Sabina Glasovac je preuzela odgovornost za neuspjeh na lokalnim izborima, Renata Sabljar Dračevac nije. Ide po treći mandat, a s kakvim rezultatima, naveo sam iznad. Na kraju krajeva, kada od članova svakodnevno dobivate informacije da se nakon osam godina na čelu županijskog SDP-a aktualna predsjednica nanovo s njima upoznaje, mislim da to dovoljno govori samo za sebe.

Ipak, u nacionalnim medijima možemo pročitati kako je upravo Sabljar Dračevac favorit aktualnog predsjednika Davora Bernardića, a ne vi. Kako vam se nositi s takvim teretom na leđima?

Niti mi je to teret, niti mislim da je to od neke posebne važnosti. Bitno je ono što misle članice i članovi diljem županije, jer oni biraju 9. lipnja. A ako ćemo iskreno, nije ni Davor Bernardić bio moj izbor, pa je pobijedio. I ja sam to prihvatio istog trenutka i čestitao mu na pobjedi, kao što očekujem da će i Davor u subotu čestitati meni.

Ove izbore obilježava i niz priča o nepravilnostima, falsificiranju biračkih popisa, brisanju članova… Hoćete li uopće imati fer utrku nakon svega?

Ne bih se više bavio falsifikatorima. Samo ću reći da su na Predsjedništvu SDP-a Hrvatske sve moje primjedbe uvažene, pa molim predsjednicu ŽIK-a da konačno dostavi nevaljali birački popis u središnjicu u Zagrebu. Imam informacije da to još nije učinjeno, a Predsjedništvo je to naložilo još 30. svibnja! Onima koji su se bavili rabotama koje ne priliče SDP-u, neka im na dušu. Mogu samo obećati da ona ili onaj koji će doći poslije mene neće imati takvih problema jer to jednostavno nije SDP kakav ja želim i kakav poznajem.

Recimo da u subotu postanete predsjednik SDP-a Zadarske županije. Koji će biti vaši prvi potezi?

Moramo napraviti kompletan zaokret, u svemu. Prvi potez će biti pružena ruka svima koji žele dobro SDP-u. Bez obzira s koje strane dolazili i koga u ovom trenutku podržavali. SDP ne smije biti talac ničijih taština, a prečesto je to bio. Vidimo da to nije donijelo ništa dobroga. Samo ujedinjeni možemo biti jaka stranka. Ma znate što? Samo ujedinjeni možemo uopće postojati i rasti, svaka daljnja podjela nas vodi u propast.

Jedan od problema s kojim ćete se morati suočiti je i percepcija županijskog SDP-a kao produžene ruke HDZ-a u Županijskoj skupštini. Čak je i među SDP-ovim vijećnicima došlo do raskola zbog navedenih razloga. Kako ćete riješiti taj problem?

HDZ je na lokalne izbore izašao sa svojom listom i svojim koalicijskim partnerima. Ne vidim niti jedan valjani razlog zbog kojega bi SDP podržavao HDZ-ovu koaliciju u Županijskoj skupštini. Ne brinite, riješit ćemo taj problem, ali dopustite mi da način u ovom trenutku ostavim za sebe i svoj tim. Takve stvari se rješavaju unutar četiri zida.

Prečesto smo proteklih godina u medijima čitali o sukobima između gradske i županijske organizacije SDP-a. Ukoliko postanete predsjednik, hoće li ti sukobi konačno prestati?

Apsolutno. S tim da to ne znači da će svi šutjeti i nitko neće imati pravo glasa. Dapače, želim županijske odbore na kojima će se izražavati mišljenja, stavovi i vizije SDP-a u budućnosti. Županijske odbore koji će, ako bude potrebno, trajati satima da bi se došlo do pravih rješenja. Toga do sada nažalost nije bilo. Želim kritiku, jer samo kritika vas tjera naprijed. Ali, konstruktivna kritika, okrenuta rješenjima,a ne destrukciji. Destrukcija nikad nije donijela ništa dobroga.

Kakav SDP vidite pod svojim vodstvom?

Upravo ovakav kakav sam vam sad naveo. SDP u kojemu će se jasno izražavati stavovi, u kojemu će se kritizirati, u kojemu će se uvijek težiti boljem. SDP koji se neće sramiti ničega, u kojemu će svaki član biti ponosan što je član SDP-a. SDP u kojemu će mjesta na listama dobivati najbolji i koji će ravnomjerno zastupati svaki dio naše županije. SDP čiji se članovi neće zvati samo pred izbore jer treba stati za štand ili lijepiti plakate. Želim SDP zadovoljnih članova. To danas nije slučaj.

Dejan Hartman povukao je kandidaturu za predsjednika u korist Erola Gašija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...