EU priprema novi kontroverzni zakon: Bliži se kraj internetu kakav poznajemo?

Nedavno je na snagu stupila Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR) korisnika u Europskoj uniji, čiji je cilj zaštiti korisnike i način na koji se njihovi podaci prikupljaju, koriste i pohranjuju, no ova je uredba, odnosno brojne nejasnoće oko njezine primjene u poslovanju, donijela veliku glavobolju brojnim kompanijama. Europska unija sada priprema novi zakon, odnosno direktivu kojom želi zaštititi nositelje autorskih prava, no ta bi direktiva mogla u potpunosti promijeniti internet kakav poznajemo te cenzurirati i filtrirati internetski sadržaj.

Zbog ovog zakona mogle bi nestati popularne meme fotografije koje se dijele na društvenim mrežama i drugi korisnički sadržaj koji se objavljuje na internetu jer korištenje takvih fotografija (npr. fotografije iz filmova, serija i medija uz koje se postavljaju smiješni tekstovi) kakve danas koristi “cijeli internet”, predstavljat će kršenje autorskih prava i bit će kažnjivo.

Cenzura internetskog sadržaja

Ovakav zakon mogao bi uvelike promijeniti način na koji koristimo internet jer bi kompanije i platforme poput npr. Facebooka i Googlea na kojima se takav sadržaj često objavljuje i dijeli, u strahu od potencijalno velikih kazni, mogle cenzurirati i filtrirati sadržaj i njihovu objavu.

Brojne organizacije za zaštitu digitalnih prava pozivaju na potpisivanje peticije protiv ove direktive napominjući kako bi ona mogla “uništiti internet kakav poznajemo”, a neke su organizacije predvođene Electronic Frontier Foundationom poslale otvoreno pismo europskim zakonodavcima u kojem su izrazili svoju zabrinutost zbog dijelova te direktive (članak 13.) koji se odnose na kršenje autorskih prava.

U njemu napominju kako bi implementacija takvog zakona mogla dovesti do pravne nesigurnosti o korištenju sadržaja kakav se trenutno svakodnevno koristi te online servisi neće imati druge opcije nego nadgledati, filtrirati i blokirati takav sadržaj građanima EU-a.

Iako glasnogovornik Europske komisije smiruje situaciju i tvrdi kako tim zakonom žele modernizirati zaštitu autorskih prava u skladu s vremenom u kojem živimo te se želi osigurati da umjetnici zarađuju od svojih kreativnih ideja te napominje kako zakon neće utjecati na slobodu izražavanja na internetu, problem bi mogao biti u tumačenju tog zakona zbog kojeg bi internetske platforme iz predostrožnosti mogle početi s cenzuriranjem sadržaja kako ne bi bile kažnjene.

Srž problema do kojih bi moglo uskoro doći (jer će rasprava i glasanje o tom zakonu biti već 20. i 21. lipnja) za BBC je objasnio izvršni direktor britanskog Open Rights Groupa Jim Killock, koji smatra da bi direktiva za zaštitu autorskih prava mogla uvesti “režim robotske zaštite autorskih prava” u kojem bi roboti, odnosno softver, blokirali sav sadržaj kojim bi se potencijalno kršila prava.

No dok roboti mogu prepoznati pjesme Beyonce koje se dijele preko interneta i koje predstavljaju kršenje autorskih prava, oni ne mogu prepoznati parodiju te ne mogu shvatiti poantu memea u kojima se koriste zaštićene fotografije ili kritički prosuditi što rade kreativni ljudi na internetu, piše Zimo.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...