Ospice su vjerojatno stigle u Zadar; U Općoj bolnici hospitaliziran 19-godišnjak koji se obrađuje kao da ima morbile!

Možemo potvrditi da je na Odjel za infektologiju Opće bolnice Zadar primljen pacijent sa simptomima infektivne bolesti. Gospodin je trenutno u obradi, a među ostalim uzeti su i materijali za dokazivanje moguće infekcije virusom ospica. U svrhu predostrožnosti poduzete su sve mjere izolacije koje se inače primjenjuju u takvim slučajevima, stoji u odgovoru koji smo dobili na naš upit o pojavi ospica u zadarskoj Općoj bolnici, a kojeg potpisuje zamjenik ravnatelja Edi Karuc.

Razgovarali smo odmah s doktorom specijalistom Alanom Medićem, voditeljem službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo u našoj županiji i doznali kako stvari stoje.

Procijepljenost djece u prvim razredima osnovnih škola u Zadru je oko 95 posto, dok je u okolici skoro 100 posto. Možda se ne čini kako je baš tih 5 posto u gradu puno, no moram svakako naglasiti kako je veliki problem da se morbili prošire, no to je neminovno s obzirom na priljev radnika iz susjednih zemalja u kojima je epidemija ospica uzela maha, govori nam Medić.

Iako je 19-godišnjak na naše područje stigao iz Srbije, on je i dalje u razmatranju i liječnici se prema njemu odnose kao da ima morbile, no prema riječima Medića postoji šansa da nije riječ o ospicama.

U Srbiji je praksa cijepljenja djece do prve godine života s jednom dozom cjepiva i to je to. Kod nas u Hrvatskoj se djeca cijepe s dvije doze, pa organizam stvori imunost do svoje 50 – 60 godine života. Dakako, uvijek postoje ekstremi pa imunološki sustav prestane biti imun već oko 30. godine, dodaje Medić.

Upitali smo ga ima li smisla sada, kada su ospice neminovno došle do našeg grada, a ako nisu pitanje je sata ili dana kada će se to dogoditi, pozvati roditelje da se jave liječnicima opće ili školske medicine ili pedijatrima kako bi njihova djeca primila cjepivo, Medić nas uvjerava – da ima.

Svakako je dobro pozvati roditelje da cijepe djecu protiv ospica. Ne treba uvijek gledati samo na zaštitu sebe i svojih bližnjih, trebamo voditi računa da postoje osobe koje su na kemoterapijama ili djeca mlađa od godine dana – oni se ne mogu zaštiti od morbila, dodao je Medić.

Dake, mjesta panici nema. Za ospice, ako ste na vrijeme primili jednu ili dvije doze cjepiva, rješenje postoji. No uvijek možemo apelirati na roditelje koji i dalje odbijaju cijepiti svoju djecu, možda ih baš ovaj tekst na to potakne. Zbog društva, ne samo njih.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...