Superračunalo je 100.000 puta simuliralo SP; Evo gdje vidi Hrvatsku!

Predviđanjima ishoda Svjetskog prvenstva godinama se bave svi. Babe vračare, hobotnice, morski psi, dupini, mačke, psi i sva druga bića na planetu.

No belgijski i njemački znanstvenici su prije početka SP-a za prognozu iskoristili superračunalo na jednom institutu. U algoritam su ubacili FIFA renking, populaciju svake zemlje, BDP, koeficijente na kladionicama, koliko igrača igra zajedno u klubovima, prosječnu starost i broj osvojenih Liga prvaka igrača.

Računalo je 100.000 puta izvrtjelo simulaciju Svjetskog prvenstva. Iz skupine D, u kojoj igra Hrvatska, u najviše, 30,7 posto slučajeva prošle su Argentina i Hrvatska.

Kad je titula svjetskog prvaka u pitanju, u čak 17.800 slučajeva prvak je bila Španjolska, a iza njih Njemačka, Brazil, Francuska i Belgija. Hrvatska je prvak svijeta bila u samo 2,2 posto slučajeva, a ni u jednoj od 100.000 kombinacija titulu nisu osvojili Japan, Koreja, Iran, Panama i Saudijska Arabija.

Prema njihovom predviđanju Hrvatska bi u osmini finala igrala s Francuskom i izgubila bi u čak 69 posto slučajeva, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...