Vojska radi aplikaciju koja će vam reći koliko kave treba piti

Znanstvenici koji rade za američku vojsku odlučili su izračunati koliko kave trebamo piti.

Točnije, u studiji objavljenoj u ponedjeljak, znanstvenik američke vojske Jaques Reifman predstavio je algoritam koji može odrediti kolika nam doza kofeina treba za optimalnu učinkovitost i u koje vrijeme bismo je trebali konzumirati.

Voditelj studije profesor Reifman bavi se razvojem softvera i aplikacija u području biotehnologije u američkoj vojsci. Njegov algoritam navodno izračunava sigurne i učinkovite doze kofeina koje će izazvati onu vrstu budnog stanja koje nas čini produktivnijim.

Dakle, ni premalo ni previše, taman toliko da obavimo sve zadatke koje trebamo, a da nas od viška kofeina ne uhvati nervoza ili lupanje srca.

I do 65 posto manje kofeina za isti učinak

S obzirom da kofein na svakoga utječe drugačije, Reifman je proveo testiranje psihomotornih sposobnosti i te podatke unio u algoritam.

– Shvatili smo da korištenjem algoritma, koji izračunava kada i koliko kofeina pojedina osoba treba konzumirati, možemo povećati budnost i do 64 posto, a da pritom čovjek popije jednaku količinu kave, istaknuo je za Science Daily.

S druge strane, možete i smanjiti konzumaciju kave za 65 posto i svejedno biti jednako razbuđeni, dodao je.

Algoritam se trenutno testira na vojnicima koji se nalaze na obuci, a kad ispoliraju softver, vojska ga planira licencirati. Postoji mogućnost da se krene i u razvoj javno dostupne aplikacije, no za sada još nema nikakvih konkretnih planova za takvu komercijalizaciju, pišu 24 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...